praca w Niemczech- gleitzeikonto

• Autor wątku Autor wątku kaludynka0107
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaludynka0107

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Będąc dzisiaj w pracy dowiedziałam się że nadgodziny na które chodzę będą zabrane na konto Gleitzeikonto w sumie15 godzin-nadgodzin z tym, że będą mi one oddane przy rozwiązaniu umowy.
Przeczytałam z ciekawości ponownie umowę i jedyna wzmianka brzmi:
Dla celów rejestracji elastycznego czasu pracy i czasu pracy indywidualnie ustalonego z pracownikami zostanei założone konto czasu pracy. Szczegóły uregulowano w §§ nr 3.2.1 do § 3 nr 3.2.4 ramowego ukłądu pracy.

Niech ktoś mi wytłumaczy jak to jest:
1) czy soboty wliczają się do tych zabieranych nadgodzin,
2) na jakiej podstawie mogą oni zabrać mi moje nadgodziny i zapłacić jako zapłata za normalny dzień pracy plus to, że jak w jakiś dzień nie ma pracy oni zabierają mi te godziny na poczet danego dnia?
W takim bądź razie po cholere ja chodze na nadgodziny a niemcy wychodzą równo o 16 a ja pracuje do 17

Nie rozumiem tego i nigdzie nie znalazłam odpowiedzi. Czy jest to określone gdzieś w kodeksie pracy? prosze o pomoc

W Niemczech nie ma takiego ogolnego "kodeksu pracy" jak w Polsce.

Trzeba popatrzyc w podanych przepisach ramowego ukladu pracy (Rahmentarifvertrag), tam powinny byc blizsze uregulowania dotyczace tego Gleitzeitkonto.

Z reguly wyglada to tak, ze ciagu miesiac mozna uzbierac jakas tam maksymalnie okreslona ilosc nagdogdzin, ktora potem mozna sobie odebrac np. w formie wolnego dnia.

chodzi o to, że ja nie chce tego jako dni wolne

Ale nie liczy sie niestety to co, ty chcesz, bo naczelna zasada obowiazujaca w przypadku nadgodzin jest, ze w pierwszym rzedzie za nadgodziny powinno byc dawane w inny dzien wolne i dopiero w systuacji, gdy pracodawca odmowil tego wolnego z przyczyn organizacacyjnych mozna dostac za nadgodziny ekwiwalent pieniezny, co sie zreszta malo kiedy oplaca, bo zaplata za nadgodziny jest doliczana do pensji przez co wzrastaja podatki, skladki na kase chorych i ubezpieczenie emerytalne w danym miesiacu, i dostaniesz gora 50% tych pieniedzy na reke.

Powrót