Praca w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Bert1121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bert1121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.
Mam okazje wyjechać do Niemiec na 3tyg do bardzo dobrze platnej pracy.. Tylko u Niemca dla którego bede pracował nie dam rady byc legalnie. Mam tam ojca który pracuje u tego samego Niemca tylko on ma swoja firme(1-osobowa) tam zarejestrowana. Pytanie brzmi czy da sie jakoś załatwić papiery w polsce żebym mógł tam wyjechać do Niemiec na te 3 tyg legalnie? Nie wiem czy to cos pomoże ale jestem studentem. Jezeli bardzo namieszalem prosze mowic co nie jasne :wink:

Ostatnia edycja:
studenci nie potrzebują pozwolenia na prace , bez pozwolenia mogą pracować 90 dni w roku

reszte info na stronkach po polsku tez

Nie o to mi chodzilo do konca.. Jezeli bym pojechal do tej pracy bede tam na ,,czarno'' , dla tego chciałem zapytać czy jest jakaś możliwosc uzyskania jakiegoś dokumentu dzięki któremu bede mógl pracować te 3 tyg legalnie.

na czarno pracuje ktos kto nie ma pozwolenia na prace(a jak wiadomo o takie jest bardzo ciezko)a skoro studenci nie potrzebuja to chyba nie jest to na czarno

Ale jezeli bede mial np kontrol a ja bede bez żadnego dokumentu ze tam pracuje to co w tedy ?

nie wiem,,gdzie trzeba iść,,ale z tego co pisze na stronkach Polskich,,trzeba jakoś udokumentować(udowodnić),ze jest sie studentem

Studenci nie potrzebują pozwolenia, jeżeli w znalezieniu pracy, którą mają wykonywać, pośredniczył Urząd Pracy (Agentur für Arbeit). Jeżeli nie pośredniczył, potrzebujesz pozwolenie. Możesz złożyć wniosek do miejscowo właściwego urzędu pracy w Niemczech, czy nie mogliby pośredniczyć w Twoim przypadku. Ale najpierw porozmawiaj z pracodawcą, on też musiałby zgłosić, że poszukuje pracownika.

Powrót