Praca w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku arakiba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arakiba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam.
Około 2 miesiące temu wyjechałem do pracy w niemczech, po tym jak zostałem zaproszony przez znajomego. Z rozmowy wynikło że dostanę polską umowę o pracę włącznie z ubezpieczeniem A1. I tak mijały dni a umowy wciąż nie było, w końcu zaczął się spoźniać z pieniędzmi, co skończyło się moim powrotem do Polski i tym że nie odzyskałem pieniędzy (za każdym razem gdy dzwonie to pięniądze będą "jutro").

Ogólnie cała ta firma działa tak że jeden Pan ma firmę założoną w niemczech, na którą przyjmuje tylko swojego brata posiadającego firmę założoną w Polsce, ale pracującą w niemczech(jak to powiedzieli, niższe opłaty za pracownika). Ten drugi brat przyjął na umowę 3 osoby (umowa polska, ale bez ubezpieczenia a1), reszta tzn. ok. 5 osób robi na czarno u Pana z niemiecką działalnością.

Taki zarys.
Czy jestem w stanie coś zdziałać przy takiej sytuacji ? Nie pytam tylko o pieniądze bo w to powątpiewam,ale by sprawiedliwości stało się zadość.

Zostałem oszukany ja,zostaną oszukani kolejni, dopóty, dopóki ktoś się tym nie zainteresuje

Zgłoś sprawe do Zoll. Oni sie chętnie tym zainteresują. podaj namiary obydwóch firm. Przetrzepią ich tak, że odechce im się prowadzenia działalności.

Powrót