Praca w policji a wyrok

• Autor wątku Autor wątku luki11111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki11111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam chciał bym ubiegać się o pracę w policji ale ...no właśnie ALE.
Napiszę od początku za gówniarza w wieku 17-18 lat z kolegami zrobiłem "włama" do sklepiku... później jeszcze raz... kolegę złapano i dosataliśmy wyroki w zawieszeniu bodajże 2 lata na 3 lata w zawiasach..to były 2 kary... jako że były one w tym samym niemal czasie i ujawnione przy jednym zatrzymaniu powiedziano nam że się kar nie kumuluje to było w roku 2005, więc wyszło jak wyszło 2x 2 lata w zawieszeniu na 3. Od tamtego czasu nie dostałem nawet mandatu, ukończyłem studia pracuję od 3 lat. Praca mnie nudzi czuję że to nie to i pomyślałem o Policji. Tzw opinia sąsiadów dobra z nikim udręk nie mam, i wiem że posty o podobnej charakterystyce były pisane nie raz... ale co post to 100 różnych odpowiedzi ...a ja chciał bym konkret w tą albo we tamtą.
Pozdrawiam i dziękuje rady

Niestety, za błedy młodości sie płaci. Marne szanse na przyjęcie pomimo, zapewne, zatarcia wyroków.

ZbigTan napisał:
Niestety, za błedy młodości sie płaci. Marne szanse na przyjęcie pomimo, zapewne, zatarcia wyroków.
Zapewne popierasz to obszerną wiedzą i wieloletnią praktyka w tym temacie

ZbigTan napisał:

Dziękuję :)za odpowiedz czyli nawet nie ma sensu dzwonić i wypytywć?:) jest Pan pewien rozumiem?:)

mypetro napisał:
Zapewne popierasz to obszerną wiedzą i wieloletnią praktyka w tym temacie
Wiedzę i praktykę w temacie błędów młodości ? Taką sobie, jak statystyczny Polak. Nie miałem jednak okazji być karanym.
luki11111 napisał:
Dziękuję za odpowiedz czyli nawet nie ma sensu dzwonić i wypytywć? jest Pan pewien rozumiem?
Dzwoń, pytaj, nic nie tracisz.

Twoje szanse na pracę w policji oceniam na 0,5% żeby nie napisać że nie masz zadnych szans.

Policja to typowa mundurówka gdzie o przyjęciu decydują głównie znajomości i ewentualne pchnięcie. Masz wujka inspektora lub kogoś kto go zna to trzeba zagadać. Znam osobiście osobę,która jest strażnikiem w więzieniu a 7-8 lat temu miała 250 godzin prac społecznych. Niby zawsze jest te postępowanie administracyjne wszczęte ale o przyjęciu decydują telefony/ przysługi etc. W Wojsku Polskim jest pełno gości po wyrokach w zawieszeniu,którym już "zatarto" brudy.

Nie ma co się łudzić,posadami budżetówki rządzi nepotyzm.

Wojsko jako tako nie zajmuje się ściganiem przestępstw tak jak policja.

Nie porównuj policji do "zwykłego" wojska, powinieneś raczej do żandarmerii wojskowej. W żandarmerii też nie ma ludzi z brudami w papierach.

Panowie ..ale konkrety..temat o policji...
Czytałem że wyroki po czasie się kasują i uważane są za nie byłe... można napisać pismo o wymaz z kartoteki policyjnej... może ktoś "obcykany" z prawem się wypowie?:)

Niestety w systemach na zawsze zostaje informacja o Twojej karalności - osoby rekrutujące mają pełną wiedzę na ten temat. A wymogiem dostania się do policji jest niekaralność i nieposzlakowana opinia. Po takim wybryku nie masz szans na wejście do firmy.

luki11111 napisał:
Panowie ..ale konkrety..temat o policji...
Czytałem że wyroki po czasie się kasują i uważane są za nie byłe... można napisać pismo o wymaz z kartoteki policyjnej... może ktoś "obcykany" z prawem się wypowie?:)

Niestety,

DECYZJA NR 125
KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI
z dnia 5 kwietnia 2013 r.
w sprawie funkcjonowania Krajowego Systemu Informacyjnego Policji

Przepis prawny:
§ 91. 1. Utworzenie, przekazanie i odczytanie informacji koordynacyjnej podlega automatycznemu
odnotowaniu w KSIP. Odnotowane informacje w związku z koordynacją informacji usuwane są automatycznie
przez KSIP po upływie 10 lat od dnia utworzenia informacji koordynacyjnej.

Akurat zatarcie skazania nie ma z tym nic wspólnego to wewnętrzna baza danych Policji.
Pismo można pisać zawsze ale czy Komendant Główny KGP je uwzględni to druga sprawa.

agnieszka1986 napisał:
Niestety w systemach na zawsze zostaje informacja o Twojej karalności - osoby rekrutujące mają pełną wiedzę na ten temat. A wymogiem dostania się do policji jest niekaralność i nieposzlakowana opinia. Po takim wybryku nie masz szans na wejście do firmy.

No nie na zawsze bo na 10 lat. Po sprawie z Trybunałem Konstytucyjnym, KGP już tego raczej pilnuje.

Ale co do dostania się do formacji to się zgadzam bo sam sobie pomyśl, chcesz zatrudnić osobę która będzie miała różne uprawnienia i nosiła przy sobie broń palną, miejsc jest 40, zatrudniasz kogoś "czystego" czy kogoś kto miał coś za pazurami, nawet w przeszłości ? Sam sobie na to odpowiedz. Właśnie dlatego raczej procedura rekrutacji zostanie przerwana na początku ale próbować można, a nóż Ci się uda :)

Ostatnia edycja:
W całym procesie rekrutacji ABW prześwietla Ciebie i Twoje otoczenie. Bywały przypadki, gdy kandydat odpadł tylko dlatego, że ktoś z jego rodziny lub osoba wspólnie z nim zamieszkująca była w przeszłości karana. Oczywiście próbować możesz, ale szanse znikome. Pozdr.

agnieszka1986 napisał:
W całym procesie rekrutacji ABW prześwietla Ciebie i Twoje otoczenie.
ABW, podczas rekrutacji do policji ? Nic takiego sie nie dzieje.
luki11111 napisał:
można napisać pismo o wymaz z kartoteki policyjnej... może ktoś "obcykany" z prawem się wypowie?
Wymaz ? Napisałem ci, że masz marne szanse pomimo zatarcia wyroku. Słowo klucz, to zatarcie, wrzuć w google to się dowiesz o co chodzi.
Jeżeli chodzi o obcykanie z tematem, to dostaleś już takie odpowiedzi. Innych nie spodziewaj się.

agnieszka1986 napisał:
W całym procesie rekrutacji ABW prześwietla Ciebie i Twoje otoczenie. Bywały przypadki, gdy kandydat odpadł tylko dlatego, że ktoś z jego rodziny lub osoba wspólnie z nim zamieszkująca była w przeszłości karana. Oczywiście próbować możesz, ale szanse znikome. Pozdr.

ABW zajmuje się poważniejszymi sprawami niż prześwietlanie osób ubiegających się o przyjęcie do służby w Policji :) Nie mniej kręcimy się wokół tego samego, dokładnie szanse znikome, nikt więcej nie napisze bo nie ma nic nowego do dodania, rekrutacja ma zasady jakie ma i widocznie takie względy bezpieczeństwa są wymagane, na poziomie uprawnień funkcjonariusza Policji.

Powrót