Praca w Polsce i wyjazd na stałę do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku agusek_piegusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agusek_piegusek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej:) od 15 stycznia 2012 do 30 września 2012 pracowalam w Polsce na umowę o pracę. Z dniem 01 października wyjechalam do Niemiec i rozpoczelam tu nową pracę. Mam zamiar zostać tu na stalę, wiec poinformowalam US w Polsce o zmianie miejsca zamieszkaniu. Moja wątpliwość dotyczy rozliczenia sie z podatku za rok 2012...czy powinnam złożyc dwie deklacje podatkowe: jedna w polsce, drugą w niemczech? w której należy uwzględnić dochody z obydwu państw? a może powinnam złożyc deklarację podatkową tylko w jednym z państw? Bardzo proszę o informację w tej sprawie. Z góry dziękuję za pomoc:)

Rozliczasz się w Pl z zarobionych tam zł + podajesz dochody z DE-za DE nie płacisz podatku w PL.W DE rozliczasz się też,ale chyba nie musisz podawać dochodów z PL (jako panna).
Ja mam rodzinę i musiałem podawać dochody PL+DE w obu państwach-chodzi o progi podatkowe.

Hmm, a nie odwrotnie? tzn. w Polsce podaje tylko dochody z Polski a w Niemczech i te z Polski ( w celu ustalenie stopy procentowej) i z Niemiec? Z umowy o podwójnym opodatkowaniu zrozumialam moja sytuacje tak, że skoro w Polsce przebywalam wiecej niz 183 dni to moje miejsce zamieszkania jest w Polsce, ale równocześnie moje centrum interesów zostalo zmienione i jest teraz na terenie DE. Skoro wg. umowy posiadam miesce zamieszkania w obydwu państwach to miejscem zamieszkania jest kraj w ktorym posiadam ściślejsze powiązania, tj. Niemcy. Czyli w Niemczech podlegam nieograniczonemu obowiazkowi podatkowemu a w Polsce ograniczonemu. Czyli dobrze rozumiem, że w Polsce rozliczam PIT tylko z tego co zarobilam PL, a w Niemczech powinnam podac dochody z PL i DE? I jaką metodą powinam to zrobić? Tzn jak przeliczyc PLN na Euro? Bardzo proszę o Wasze porady. Dziękuje

Powrót