M
miki888
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 34
Mam umowę o pracę na pełny etat. Pracuję od poniedziałku do piątku włącznie po 8h, zazwyczaj wychodzi więcej jak 8H gdzieś 8H i 30 minut. Dodatkowo czasami mam w sobotę przyjść do pracy. Z tym, że w sobotę pracuję 5H.
Za sobotę mogę się ubiegać o dzień wolnego czyli 8H czy tylko mogę się ubiegać o tyle godzin co pracowałem czyli 5H?
Kolejna sprawa mnie nurtuje. W maju przepracowałem 21 i 168H, czyli 1 dzień(8H) za dużo przepracowałem? Czy to się dotyczy tylko tych osób co przeciętnie pracują 5 dni w tygodniu?
Kolejny przykład: w czerwcu mam 23 dni a chyba powinienem 21 dni przepracować.
Czy pracodawca może mi narzucić w które dni mam wziąć urlop? Np. 19 czerwca, 27 czerwca czy 5 lipca?
Za sobotę mogę się ubiegać o dzień wolnego czyli 8H czy tylko mogę się ubiegać o tyle godzin co pracowałem czyli 5H?
Kolejna sprawa mnie nurtuje. W maju przepracowałem 21 i 168H, czyli 1 dzień(8H) za dużo przepracowałem? Czy to się dotyczy tylko tych osób co przeciętnie pracują 5 dni w tygodniu?
Kolejny przykład: w czerwcu mam 23 dni a chyba powinienem 21 dni przepracować.
Czy pracodawca może mi narzucić w które dni mam wziąć urlop? Np. 19 czerwca, 27 czerwca czy 5 lipca?