praca w świeto

• Autor wątku Autor wątku malami75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malami75

Użytkownik
Odpowiedzi
114
Dzień dobry

(umowa o pracę na czas nieokreślony)

Mój pracodawca wymyślił sobie, że w piątek przed Wielkanocą będziemy mieć "nieoficjalne" wolne. W ewidencji czasu pracy ma być wpisana normalna obecność a za ten dzień mamy przyjść w Boże Ciało do pracy. Czyli dzień za dzień.

Nie chcemy się zgodzić na taką propozycję, bo za święto powinien być dzień wolny lub 100% płatne.

Informacja została wywieszona i przekazano nam, że jeśli pracodawca ma zapotrzebowanie, to nie możemy odmówić.

Czy ja dobrze myślę, że w tej sytuacji kodeks pracy został 3 razy złamany ?
- nieoficjalne wolne
- brak dodatkowego dnia wolnego za święto
- nakaz pracy w święto

Mam jeszcze pytanie odnośnie przedstawicieli załogi. My ich nie mamy.
Czy jak pójdę zapytać pracodawcę, kto jest przedstawicielem to czy on musi posiadać jakiś dokument potwierdzający wybór danej osoby na tą funkcję ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
jaki system czasu pracy obowiązuje w firmie , jaki okres rozliczeniowy , czy pracujecie w inne święta ustawowo wolne
malami75 napisał:
Czy jak pójdę zapytać pracodawcę, kto jest przedstawicielem to czy on musi posiadać jakiś dokument potwierdzający wybór danej osoby na tą funkcję ?

No tak , przecież musiały być wybory - przedstawiciela/li wybierają pracownicy

System pracy podstawowy, nie pracujemy w weekendy ani w święta.
System rozliczeniowy miesięczny.

Ostatnia edycja:
Przepis prawny:
Art. 15110. Praca w niedziele i święta jest dozwolona:

1) w razie konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii;

2) w ruchu ciągłym;

3) przy pracy zmianowej;

4) przy niezbędnych remontach;

5) w transporcie i w komunikacji;

6) w zakładowych strażach pożarnych i w zakładowych służbach ratowniczych;

7) przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób;

8) w rolnictwie i hodowli;

9) przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na ich użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności, w szczególności w:

a) (uchylona)

b) zakładach świadczących usługi dla ludności,

c) gastronomii,

d) zakładach hotelarskich,

e) jednostkach gospodarki komunalnej,

f) zakładach opieki zdrowotnej*) i innych placówkach służby zdrowia przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych,

*) Obecnie zakładach leczniczych podmiotów leczniczych, na podstawie art. 40 ustawy z dnia 10.06.2016 r. o zmianie ustawy o działalności leczniczej oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 960), która weszła w życie z dniem 15.07.2016 r.

g) jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej oraz jednostkach organizacyjnych wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej zapewniających całodobową opiekę,

h) zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, oświaty, turystyki i wypoczynku;

10) w stosunku do pracowników zatrudnionych w systemie czasu pracy, w którym praca jest świadczona wyłącznie w piątki, soboty, niedziele i święta;

11) przy wykonywaniu prac:

a) polegających na świadczeniu usług z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu przepisów o świadczeniu usług drogą elektroniczną lub urządzeń telekomunikacyjnych w rozumieniu przepisów prawa komunikacji elektronicznej, odbieranych poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli zgodnie z przepisami obowiązującymi odbiorcę usługi, dni, o których mowa w art. 1519 § 1, są u niego dniami pracy,

b) zapewniających możliwość świadczenia usług, o których mowa w lit. a.

Jeżeli nie jest dopuszczona praca w święta i w firmie obowiązuje miesięczny okres rozliczeniowy to pracodawca nie ma możliwości udzielenia dnia wolnego ( zamiany )teraz w kwietniu na dzień pracy w Boże Ciało które wypada teraz 19 czerwca
Obowiązuje norma do wypracowania dla kwietnia 168 h w 21 dni pracy dla czerwca jest to 160 h 20 dni pracy - art 130 KP
Jeżeli nawet można wam polecić prace w święto to ze względu na miesięczny okres rozliczeniowy taka zamiana jest niemożliwa , jak dojdzie do takiej sytuacji należy powiadomić PIP i żadać za prace 19 czerwca dodatku do wynagrodzenia 100%

I dlatego, pracodawca w ten wolny piątek, który chce dać za święto czerwcowe, każe nam wpisać w listach obecności, że jesteśmy w pracy.
A w święto mamy mieć niepłacone nic, i nie wpisujemy w listach obecności, że jesteśmy w pracy.
Dlatego nie chce nikt przyjść, bo przecież za święto jest wynagrodzenie dniówka plus dzień wolny, prawda ? Lub 100%.

Teraz jeszcze jest kwestia tego wolnego piątku:

Firma będzie zamknięta. Ci, którzy się nie zgadzają na propozycję wolnego piątku i nie chcą przyjść w święto czerwcowe do pracy, mają wypisać urlopy za piątek (18.04)

Ja nie chcę urlopu i nie zgadzam się nie taką zamianę.
Jeśli więc zakład będzie zamknięty czy na dowód ewentualnie do PIP wystarczy ta informacja od pracodawcy o zamianie, że jest wolne, czy mam przyjechać pod zakład pracy w ten dzień.
Bo u nas jest bezprawie i skończy się to tak, że dostanę za ten piątek NN.

Ostatnia edycja:
Dlaczego w tym piśmie nie ma żadnej pieczątki pracodawcy ani podpisu.Pracodawca działa bezprawnie i nie musicie sie na tt godzić Nie może wam nakazać odpracowac wielkiego w piątku w Boże Ciało. Nie może was zmusić do wypisywania urlopów . Jeśli planuje postój w wielki piątek powinien wypłacić wam postojowe. Mogłby ewentualnie zmienić harmonogram pracy na tej zasadzie ,ze wielki piątek odpracujecie ale nie w swieto tylko np.sobotę lecz w tym samym miesiącu czyli w kwietniu. Sa to bezprawne działania pracodawcy. Odeślijcie go do zapoznania się z kodeksem pracy i nie ustępujcie.

Możezs złożyć pracodawcy oświadczenie na piśmie,że wyrazasz chęć przyjsc do pracy w piątek , nie chcesz urlopu a jak przcodawca chce zeby piatek był dniem postoju to niech wypłaci pracownikom wynagrodzenie postojowe

ABY napisał:
Dlaczego w tym piśmie nie ma żadnej pieczątki pracodawcy ani podpisu.Pracodawca działa bezprawnie i nie musicie sie na tt godzić Nie może wam nakazać odpracowac wielkiego w piątku w Boże Ciało. Nie może was zmusić do wypisywania urlopów . Jeśli planuje postój w wielki piątek powinien wypłacić wam postojowe. Mogłby ewentualnie zmienić harmonogram pracy na tej zasadzie ,ze wielki piątek odpracujecie ale nie w swieto tylko np.sobotę lecz w tym samym miesiącu czyli w kwietniu. Sa to bezprawne działania pracodawcy. Odeślijcie go do zapoznania się z kodeksem pracy i nie ustępujcie.

U nas to stała praktyka, takie obchodzenie bokiem kodeksu pracy. Jest niewiele osób, które mają odwagę się sprzeciwić temu bezprawiu. Reszta się boi o pracę.
Nasz pracodawca pozwalniał wszystkich, którzy nie mieli umowy na stałe, 90% pracowników to Indonezja i zlecenie. Ciężko więc w parę osób walczyć i pracodawca to wie. Jak poszłam do biura wyjaśnić tę sprawę zamiany wolnego, to usłyszałam, że jak będziemy wiecznie robić problemy, to nas też zastąpią Indonezją...

Nie wypiszę więc urlopu i sprawdzę na pasku z wypłaty, co mam wpisane. Na 100% będę mieć NN, bo już raz taka sytuacja była.

Muszę tylko wiedzieć, jak mam udowodnić, że była zamknięta cała firma. Czy wystarczy ta kartka informacyjna ?

Ostatnia edycja:
Ale czy taka karta bez podpisu i pracodawcy ma jakieś znaczenie dowodowe. W jakimś celu pracodawca tego nie podpisał.

Jak jesteś jedną z tych odważnych to przyjdz pod zakład zrób zdjęcie że byłaś ale zakład nieczynny.SMS do pracodawcy ,że jesteś pod zakładem a zakład zamkniety. Urlopu nie chcesz ,oświadczasz gotowość świadczenia pracy . Ale to już dla odważnych ,którzy liczą się ze zwolnieniem.

Powrót