Praca w swojej firmie i wystawianie faktur

• Autor wątku Autor wątku SallyHansen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SallyHansen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, pierwszy raz piszę pytanie, więc proszę o wyrozumiałość.
Przedstawię mój problem najprościej jak potrafię. Matka mojego narzeczonego prowadzi własną działalność gospodarczą, mój narzeczony jest w niej zatrudniony. Obecnie pracuje na umowę o pracę w innej firmie i wystawia faktury ze swojej DG. Jak wygląda płacenie ZUS przez niego i czy pracodawca płaci mu więcej dlatego, że sam opłaca ZUS?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Obecnie pracuje na umowę o pracę w innej firmie i wystawia faktury ze swojej DG.

Jeśli pracuje na umowę o pracę, to nie może wystawiać faktur. Chyba, że świadczy usługę i za to wystawia fakturę, ale wtedy nie jest zatrudniony.
Z Twojego postu nie wynika to jasno.

Silwa, właśnie dlatego chciałam zapytać, ponieważ mnie powiedział, że jest normalnie zatrudniony na umowę o pracę, na pełen etat, i wystawia fakturę za swoją pracę ze swojej działalności. Dodatkowo ma większą pensję niż inni, ponieważ sam opłaca ZUS.
Trochę w to nie wierzę, dlatego sięgam tu po pomoc.

No to jest zatrudniony u matki na pełen etat, a szef rozlicza się z nim wystawionymi fakturami. W tej pracy nie przysługują mu żadne przywileje pracownicze (urlop, chorobowe, zus itd).

rozumiem, a czy to znaczy, że ma większą pensję, czy kłamie? i to oznacza, że jest zatrudniony tylko u matki a w firmie nie ma żadnej umowy?

no tak, niestety. Nawet nie chcę tego komentować, a proszę, czy możesz odpisać odnośnie pensji? Czy istnieje w ogóle taka możliwość, żeby miał większą?

Sally twój problem rozwiąże tylko wróżka. To nie miejsce na dociekanie kłamstwa tw. partnera:D

Wiem Michał, jednak chciałam wiedzieć jak to wygląda z prawnego punktu widzenia. Dziękuję za odpowiedzi.

Narazie sama nie wiesz o co chodzi. Więc i nie ma prawnego punktu widzenia.
Co więcej, Twój narzeczony nie ma obowiązku spowiadania Ci się ze swoich zarobków.

Powrót