Praca w systemie ciągłym a odbiór dni wolnych

• Autor wątku Autor wątku user112353
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user112353

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry
Mam problem z odbiorem dni wolnych, pracuję w systemie czterobrygadowym w ruchu ciągłym, czyli praca również weekendy, święta itp. Okres rozliczeniowy to 4 miesiące, w kazdym okresie wychodzi kilka dni do odbioru (nie ma opcji wypłaty pieniędzy za te dni) w związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy pracodawca może mi sam zaplanować wolne za te dni?
2. Czy pracodawca może wymagać żebym odebrał konkretną ilość dni w danym miesiącu?

Miałem taką sytuację, że przebywając na zwolnieniu L4 zostały mi wpisane (bez mojej wiedzy) dwa dni wolne właśnie w ramach odbioru tych dni, wg. mojego pracodawcy te dni nie należą do pracownika tylko do pracodawcy i mają prawo wysłać nas na wolne wedle swojego uznania - troszkę kłóci mi się to z informacjami, które znalazłem w internecie więc bardzo proszę o pomoc czy pracodawca ma rację

Edit.
Nasunęło mi się jeszcze pytanie czy pracodawca ma prawo wymagać odemnie żebym przed danym okresem rozliczeniowym z góry ustalił już wszystkie dni wolne?

Ostatnia edycja:
Żebym dobrze zrozumiał: chodzi o dni wolne wynikające z rozkładu czasu pracy, czy o dni wolne, które są rekompensatą za pracę w godzinach nadliczbowych?

slawek_Pol napisał:
Czy pracodawca może mi sam zaplanować wolne za te dni?
To zależy od tego czy grafik pracodawca sporządza grafik i tam od razu są wyznaczone dni wolne czy dostajecie grafik z zaplanowanymi wszystkimi dniami roboczymi i dopiero wtedy wyznacza
Jezeli dni są od razu wyznaczone wolne to ma takie prawo , a jeżeli ich nie ma tylko potem wyznacza to niestety nie może w ten sposób działać
slawek_Pol napisał:
. Czy pracodawca może wymagać żebym odebrał konkretną ilość dni w danym miesiącu?
Dni wolne należy wybrać do końca okresu rozliczeniowego , chyba ze sa wyznaczone już w harmonogramie wtedy odbiór zgodnie z grafikiem który wyznacza dni wolne
slawek_Pol napisał:
Nasunęło mi się jeszcze pytanie czy pracodawca ma prawo wymagać odemnie żebym przed danym okresem rozliczeniowym z góry ustalił już wszystkie dni wolne?
Nie ma , dostajesz grafik i wtedy sobie wyznaczasz dni kiedy ci pasuje o ile nie są już z góry wyznaczone w grafiku

Powrót