Praca w trakcie urlopu macierzyńskiego

• Autor wątku Autor wątku Carmen27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Carmen27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie dotyczące powrotu do pracy w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego. W listopadzie 2008 urodziłam dziecko, natomiast w styczniu 2009 wygasła mi umowa na czas określony u mojego pracodawcy.Pracodawca nie dał mi kolejnej umowy i wyrejstrował mnie z ZUS. Obecnie wciąż jestem na urlopie/zasiłku macierzyńskim. Natomiast pracodawca zwrócił się do mnie abym w trakcie urlopu macierzyńskiego wróciła do pracy.
Pytanie:czy mogę pracować na umowę o pracę i pobierać z ZUS zasiłek macierzyński?
Jeśli nie to czy mogę pracować na umowę zlecenie i pobierać zasiłek macierzyński.
Z góry dziękuję za pomoc.

Jeżeli ZUS wypłaca zasiłek macierzyński to nie ma żadnej pracy. Jak sie dowie mogą być nieprzyjemności.

Jak pracodawca może żądać przyjścia do pracy jeżeli nie ma już umowy o pracę, pomiając to że nie można żądać przyjści do pracy w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego.

Małe sprostowanie. Na urlopie macierzyńskim może przebywać tylko pracownik. Tu nie mamy pracownika, tylko osobę pobierającą z ZUS zasiłek macierzyński :). Podjęcie pracy zarobkowej skutkuje cofnięciem prawa do tego zasiłku.

Powrót