Praca wakacyjna w Belgii - student

• Autor wątku Autor wątku Tomekk21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomekk21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam 21 lat, od 2010r. mam niezmiennie status studenta (studia dzienne), nigdy nie osiągałem w Polsce dochodów (z żadnego rodzaju umów), mam miejsce zamieszkania i zameldowania w Polsce oraz otrzymuję zasiłek rodzinny z Belgii gdzie pracuje i odprowadza swoje podatki moja mama.

W latach 2010, 2011 oraz 2012 pracowałem w Belgii po 23dni robocze w ciągu roku (odpowiednio: lipiec, sierpień, sierpień). Zatrudniany byłem w tej samej firmie na umowę "Studentenovereenkomst - arbeiders - voltijds" (co w wolnym tłumaczeniu oznacza: Umowa studenta - Pracownicy - w pełnym wymiarze czasu). Belgijskie prawodawstwo dopuszcza zatrudnianie studentów na określony czas przy obniżonych stawkach podatkowych. Zarabiałem średnio ~1800euro.

Parę dni temu wpadł mi do ręki artykuł o konieczności zgłaszania dochodu osiąganego w Belgii w Polskim Urzędzie Skarbowym. Zacząłem dużo na ten temat czytać, ale im więcej czytam tym bardziej głupieję. Nigdy nie składałem żadnego PIT'u w Polsce - co powinienem zrobić w tej sytuacji? Czy wedle zasady proporcjonalności opodatkowania, która obowiązuje z Belgią muszę zapłacić różnicę w poziomie podatku tu i w Belgii? Jakie ulgi mi przysługują oraz jak zadeklarować dochody osiągane w 2010 oraz 2011?

Serdecznie proszę o szczerą pomoc. Nie wiem co mam robić, a wstępne kalkulacje mnie przerażają.

Dziękuję za odpowiedź,
Tomek

Powrót