praca z zamiarem osiedlenia

• Autor wątku Autor wątku adogop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adogop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Jak to jest z prawem do legalnej pracy?
Chciałbym wrócić do Niemiec.Znam niemiecki b dobrze, byłem wcześniej 6 lat w Niemczech. Teraz chcę zacząć na nowo niezależnie od załatwiania papierów zahaczyć się do pracy. Jak to wygląda w Berlinie?
Czy od razu możliwość? Formalności, to najpierw Einwohnermeldeamt, Arbeitsamt i czekanie na niczym... Bo tak dzwoniąc do Jopsvermittlungsbueros wiem, ze zasadniczo muszę mieć najpierw uregulowany pobyt, a na to się czeka...
Zwyczajna praca, malarz.
A może zatrudniający właściciele firm maja pewne możliwości, mogą to przyspieszyć?...

Do podjecia pracy w Niemczech nie jest potrzebne zadne zezwolenie, ale z reguly trzeba byc tu zameldowanym.
Nie wiem, po co ci Arbeitsamt, skoro nie przysluguje ci zasilek, bo tu nie pracowales w ostatnim czasie, to oni nic dla ciebie nie zrobia, a ich oferty sa ogolnie dostepne przez internet
JOBBRSE der Bundesagentur fr Arbeit - Deutschlands grtes Online-Jobportal
W Berlinie jest najwyzsze bezrobocie wsrod wszystkich duzych miast niemieckich. Co prawda w Berlinie panuje dosyc duzy boom budowlany, ale miejscowe firmy niechetnie przyjmuja na etat, wola podwykonawcow na wlasnej dzialalnosci gospodarczej, z ktorej trzeba samemu placic podatki i przede wszystkim drogie ubezpieczenie chorobowe, a placa tyle co kot naplakal, i na dodatek jest duza konkurencja ze strony Rumunow i Bulgarow, oraz oczywiscie innych Polakow

Powrót