Praca za granica a opodatkowanie

• Autor wątku Autor wątku madakaczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madakaczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam szanownie,

Postaram się napisać zwięźle i na temat.

Od maja 2018r do sierpnia 2019 pracowałem w Polsce. Od sierpnia do chwili obecnej pracuję w Irlandii. W polsce zarabiałem minimalną krajową + 7% dodatku stażowego. Dzisiaj zgłosiłem do banku informacje o CRS że jestem rezydentem w Irlandii. W Irlandii płace podatki tak samo jak płaciłem je w Polsce. Mam 24 lata.

Czy od dochodów które zarobiłem w Irlandii będę musiał odliczyć dodatkowy podatek? Czy muszę obawiać się fiskusa i listu nawołującego do zapłacenia horendalnej kwoty podatkowej ze względu na przekroczony próg podatkowy? Nie do końca rozumiem w jaki sposób Polski fiskus ma prawo do przywłaszczenia sobie części zarobków zza granicy.

Pozdrawiam,
Kacper

W czasie, gdy był Pan rezydentem polskim (czyli przebywał w Polsce co najmniej 183 dni w roku lub miał Pan tu centrum interesów życiowych, ekonomicznych, np. dom, rodzinę, stałą pracę) - dochody irlandzkie powinien Pan wykazać w polskim PIT. Jednak dochody te są zwolnione z opodatkowania (metoda wyłączenia z progresją), tylko trzeba je wykazać w PIT i uwzględnić w obliczeniach podatkowych.

Jeżeli w czasie pracy w Polsce był już pan rezydentem (data na dokumencie) - wtedy dochodów irlandzkich nie trzeba wykazywać w polskim PIT.

Powrót