Praca za granicą, samodzielne rozliczanie się w kraju

• Autor wątku Autor wątku TS3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TS3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam!!

Chciałem podjąć pracę z granicą w Niemczech. Potencjalny pracodawca powiedział tak.

Rozliczać się będę samodzielnie, z urzędem skarbowym w Polsce, nie w Niemczech i sam muszę opłacać sobie ubezpieczenie które jest wymogiem. Do tego będę musiał założyć swoją mini-działalność w Polsce (która jak rozumiem będzie wystawiała rachunki - w domyśle pensja).

Prosiłbym bardzo o podanie fachowej (o ile istnieje) nazwy takiego rodzaju pracy oraz o subiektywną opinię tego rodzaju. Dlaczego mogłem dostać taką propozycję zanim będzie podpisana umowa na czas nieokreślony? Czy jest to dla mnie niekorzystny układ?

Może to istotne, może nie. Mam 19 lat, branża: przemysł okrętowy.

Z góry dziękuję!

To jest proba obejscia partycypacji pracodawcy w wysokich niemieckich oplatach na ubezpieczenia spoleczene (chorobowe, emerytalne), ktore przy normalnej pensji obciazaja tutaj pracodawce na kilkaset euro miesiecznie.

Generalnie ty mozesz wykonac jedno-dwa zlecenia dla tego samego zleceniodawcy w Niemczech, potem moze to byc bardzo szybko uznane za nielegelne "Scheinselbständigkeit" (pozorowana dzialalnosc gospodarcza).

Dlaczego pracodawca nie chce ciebie zarejestrować na ogólnych zasadach panujących w Niemczech. .Jeżeli zarejestrujesz firmę w Polsce a pracodawca nie wypłaci ci zaległych pieniędzy bo taki ma kaprys gdzie będziesz szukał sprawiedliwości .Pracując w Niemczech podlegasz ubezpieczeniu tego państwa. Dlaczego nie firma 1 osobowa w Niemczech .

Dziękuję za szybkie odpowiedzi!

Myślę, że może to byc firma jednoosobowa w Niemczech (chyba nie powinno to dla niego - pracodawcy stanowić różnicy).
Czy są jakieś przeszkody/bariery otworzenia działalności w Niemczech? Będzie to na moją korzyść?

Podejmując się tej pracy rujnuje sobie obecne plany dlatego staram się zrobić listę za i przeciw żeby oszacować czy mam więcej do stracenia czy zyskania, stąd tyle pytań!

PS: Jak dobrze zrozumiałem marian1, mimo że (teoretycznie) działalność byłaby w Polsce to ubezpieczenie i tak musiałbym mieć niemiecki jako że tam pracuję, zgadza się?

TS3, jestes mlody, wiec troche naiwnie podchodzisz do spraw, absolutnie nie idz na zywiol.

Prowadzac dzialalnosc gospodarcza w Niemczech bedziesz musial sam oplacas sobie cale ubezpieczenie zdrowotne plus ubezpieczenie emerytalne.

Poza tym podalem ci slowo "Scheinselbständigkeit", ktore odgrywa w niemieckim prawie istotna role, wrzuc do googla, znajdzies dziesiatki wpisow Polakow na ten temat.

Prowadzac firme w Polsce mozesz oczywiscie od czasu do czasu wykonywac zlecenia w Niemczech, ale predzej czy pozniej ktos sie zainteresuje, gdzie ty tak naprawde prowadzisz to dzialalnosc: w 100% w Niemczech czy w np. w 70% w Polsce i tylko w 30% w Niemczech.

To sa skomplikowane pojecia z zakresu prawa podatkowego i ubezpieczeniowego typu "rezydencja podatkowa", "uslugi transgraniczne" it.
Odpowiedzi laikow na takim forum to nie jest podstawa, by sie w cos takiego pakowac!

Pogodniak,

oczywiście nie chcę się pakować w żadne przekręty. Skoro jest to wręcz nielegalne to pomysł oczywiście odrzucam.

Będę musiał wobec tego poszukać ile kosztuje takie ubezpieczenie + odprowadzane podatku i czy gra jest w ogóle warta świeczki...

koszt sensownego ubezpieczenia chorobowego przy prowadzeniu dzialalnosci w Niemczech to minimum 200 euro miesiecznie

A ja mam takie pytanie.Moja kolezanka od okolo 14 lat prowadzi w niemczech firme jednoosobowa(gewerbe)Podatki placi w niemczech,skladki na emeryture i ubezpieczenie zdrowotne oplaca w polsce(ZUS):what:...Jeteli jest chora,idzie do niemieckiego lekarza,rachunek przedstawia w polsce i oni pokrywaja koszty lecznia.
Wiec jak to w koncu jest z tymi ubezpieczeniami w niemczech.

Elvi
http://forumprawne.org/niemcy/308538-ubepieczenie-zdrowotne-w-niemczech-kara.html

Zgodnie z przepisami o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego pracownicy najemni i osoby pracujące na własny rachunek oraz studenci podejmujący pracę: podlegają ustawodawstwu tylko jednego państwa członkowskiego UE/EFTA są ubezpieczeni w kraju, w którym pracują lub wykonują działalność zawodową.
Osoba podejmująca działalność zawodową na terytorium Niemiec od dnia rozpoczęcia pracy będzie podlegała ustawodawstwu niemieckiemu w zakresie zabezpieczenia społecznego. Osoba taka powinna odprowadzać wszystkie
PRACA W NIEMCZECH A UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE.

Witam,chciał bym się dołączyć do rozmowy. Chodzi o to ze pracuję w Niemczech, nie przerwanie od dwóch lat na polskiej działalności.Mam kontrakt z firmą która mnie zatrudnia.Wystawiam rachunek,pieniądze przelewane są na konto w PL. Czy to jest o.k ?

mario777
Jaki podatek wtedy płacisz?

Na dobrą sprawę mając już firmę w Polsce która sprzedaje usługi. Zawsze można wystawić fakturę zagranicznej firmie raz w miesiącu jako "konsultacja". Do tego nie potrzeba chyba specjalnego typu działalności. Tylko jak wtedy z vatem?

Witam,
Od 4 miesięcy pracuję w Niemczech (Hamburg) + trzech facetów, teraz szef powiedział nam, że musimy założyć własne firmy w Polsce (każdy osobno), żeby legalnie pracować w Niemczech i wystawiać rachunki (polskie). W najbliższym czasie, ma rozpocząć się nowe zlecenie w innym mieście, pracy jest dużo w całych Niemczech. Chciałbym uczciwie pracować, zarabiać i być w porządku do wszystkich urzędów.
1. Jak najlepiej to zrobić?
2. Jak opodatkować się (ryczałt czy coś innego)?
3. Czy muszę mieć NIP unijny?
4. Jak rozliczać rachunki?
5. Co jeszcze powinienem wiedzieć?

Powrót