praca za granicą

• Autor wątku Autor wątku miku1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miku1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
Mam następujący problem:
Otworzyłem firmę za dotację na podjęcie działalności gospodarczej i dostałem ofertę pracy w Niemczech na umowę o pracę, czy mogę podjąć tą pracę? Wiem że przez rok nie mogę zamknąć ani zawiesić działalności, ale nie wiem jak z pracą za granicą. proszę o pomoc.

Prosze o porade
obecnie czekam za decyzja w sprawie obywatelstwa niemieckiego nawet jesli mi odmowia skladam sprawe do sadu i mam juz prawnika reprezentujacego mnie w sadzie naturalnie nie dam za wygrana nie zwazajac na koszty walcze o swoje prawa.

Natomiast mam pytanie na inny temat planuje w maju jechac do Niemiec do pracy i tam wynajac mieszkanie obecnie wyrabiam sobie paszport polski i czy wiza do pracy w niemczech jest konieczna tak jak sadze i gdzie ją mam wyrobic przed zatrudnieniem i wyjazdem.Bede wdzieczny za porade.

Przeciez Polska jest w Unii Europejskiej i od bodajze 2011 zadne "wizy na prace" nie sa potrzebne. Ale potrzebne jest niemieckie ubezpieczenie zdrowotne

Dlatego tez pytam nie jestem alfa i omega po to jest forum aby nieswiadomych oświecić w niektórych kwestiach.
a gdzie sie zalatwia to ubezpieczenie zdrowotne niemieckie ?
u pracodawcy u ktorego sie pracuje czy on automatycznie to robi za pracownika bo nie mam pojecia jak to ma wygladac.

Jak sie zatrudniesz na umowe o prace u pracodawcy, to on cie automatycznie zamelduje w kasie chorych i bedzie ci odciagal z pensji polowe skladek.

Powrót