Praca zdalna dla klienta z niemiec, a rozliczenie w Polsce

• Autor wątku Autor wątku imgbook
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

imgbook

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

Jestem studentem i nie mam własnej firmy. Pracowałem już wiele razy dla polskich firma na umowę o dzieło lub umowę zlecenie przy usługach informatycznych.

Zawsze wyglądało to tak, że co miesiąc podpisywałem rachunek na którym była kwota którą mi przelano, a firma wcześniej prosiła o mój adres NIP. Raz w roku dostawałem PIT, który potem składałem przy rozliczeniu.

Mam klienta z Niemiec, dla którego wykonuję drobne prace na około 40 godzin w miesiący, zdalnie. Mam dostawać kwotę w euro. Klient chce ode mnie rachunki. Napisałem, że nie prowadzę firmy, więc rachunków ani faktur nie wystawię, bo nie mam VAT ID, a jedyne co mam to numer NIP.

Jaką umowę powinienem zawrzeć z tym klientem i czy rozliczenie będzie wyglądać tak, że raz w roku będę wpisywał sumaryczną kwotę w odpowednią rubrykę, płacąc przy tym podatek od zarobku, a klient będzie płacił swój podatek w swoim kraju?

Ogólnie nie mam doświadczenia i zupełnie nie wiem jak wygląda kwestia rozliczenia z urzędem, gdy klient jest z innego kraju, bo rozumiem, że PIT-u od niego nie dostanę.

Powrót