praca zdalna

• Autor wątku Autor wątku Le Pakul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Le Pakul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć. Jestem pracownikiem infolinii. Pracuje częściowo zdalnie, częściowo w biurze. Część osób z mojej grupy, zamieszkujących w innych województwach, pracuje całkowicie zdalnie i ma dokładnie takie same obowiązki, zakres zadań jak ja. Wychowuje 3-letnie dziecko i złożyłem wniosek o umożliwienie mi pracy w pełni zdalnej. Dostałem odmowę o treści: "w odpowiedzi na wniosek zarejestrowany w HRSD w dniu 03.07.2024 i brakiem rekomendacji przełożonej informujemy, że pracodawca nie wyraża zgody.

Uzasadnienie:

Z uzasadnienia do ustawy wprowadzającej przepis (Kodeks Pracy art. 6719 par. 6) wynika, że zgoda umożliwia jednoczesne wykonywanie obowiązków służbowych i opiekę nad dzieckiem. Oznacza to, że gdy pracodawca wyraża zgodę na HO (lub zwiększony jego wymiar z tego tytułu) daje pracownikowi uprawnienie do opiekowania się tym dzieckiem w czasie pracy. Zatem specyfika pracy na stanowisku ds. budowania zaangażowania klientów nie pozwala na wykonywanie obowiązków związanych z bezpośrednią obsługą klientów bez uszczerbku dla interesów pracodawcy, w sytuacji jednoczesnej opieki nad dzieckiem do lat 4." - czy taka odmowa faktycznie znajduje podstawę w uzasadnieniu do w/w ustawy?

W odpowiedzi od PIP mam napisane "Zaznaczam, że inspektor pracy nie posiada ustawowych kompetencji do kwestionowania decyzji pracodawcy w zakresie odmowy wykonywania pracy zdalnej". A wracając do mojego pytania, czy w opisanym przypadku, tak umotywowana odmowa pracodawcy faktycznie znajduje uzasadnienie w komentarzu do ustawy?

tzn. pracujesz na infolinii w określonych przez pracodawcę godzinach jednocześnie opiekując się 3 letnim dzieckiem ?

Nie, nie robię tego równocześnie. Chodzi mi o przepis według którego uwzględnia się "wniosek pracownika wychowującego dziecko do ukończenia przez nie 4 roku życia" a nie wniosek rodzica opiekującego się dzieckiem w czasie pracy.

komentarz to tylko osobisty pogląd autora, a uzasadnienie tworzy się na etapie projektu ustawy - w trakcie procesu ustawodawczego może dojśc do wielu zmian.

Obowiązuje tekst ustawy

Czyli mam rozumieć że treść uzasadnienia do ustawy nie może być podstawą odmowy?

Może warto zacząć z innej strony, a mianowicie złożyć skargę na nierówne traktowanie w zatrudnieniu. Jeżeli inni pracownicy zatrudnieni na takich samych stanowiskach i z takimi samymi obowiązkami dostali zgodę na prace zdalną to dlaczego tobie takiej pracy odmówiono.

Inspektor nie może zmienić decyzji pracodawcy

Powrót