Prace domowe z nieomówionej treści

• Autor wątku Autor wątku Marcin123407
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin123407

Witam!
Chciałbym zapytać Was, czy nauczyciel ma prawo zadać jako pracę domową coś, czego nie tłumaczył na lekcji. Chodzi o to, że na plastykę zadał napisanie recenzji obrazów (wystawy). Nigdy takiej nie pisaliśmy, nauczyciel nie omawiał, a w podręczniku nie ma nic na ten temat. Czy zadanie jest ważne?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
Marcin.

Ja jako nauczyciel bym czegoś takiego nie zrobiła. Temat powinien być omówiony, nauczyciel powinien wyjaśnić co to jest recenzja i jak się ją pisze. Ale ja bym jednak spróbowała ją napisać, nie znam się na tym, ale zawsze możesz poszukać w internecie jak pisze się recenzje obrazów i nie szukać niepotrzebnego konfliktu z nauczycielem :) Pozdrawiam

@zorriss Niby mogę, ale prosiłbym o jakiś cytat z prawa, aby nie robić tej pracy, i aby nauczyciel mógł wytłumaczyć to na lekcji. :)

Czas, który poświęciłeś na wyszukiwanie argumentów dla niewykonania pracy domowej, spokojniej mógłbyś poświęcić na wykonanie zadania.

Nauczyciela obowiązuje podstawa programowa. Jak jest w podstawie programowej - to nie ma zmiłuj :D

Nauczyciel może Ci zadać coś czego nie omawiał - nie może jedynie z takiego materiału zrobić sprawdzianu.
Możesz pracować w domu/szkole/ bibliotece, więc posiadasz nieograniczony dostęp by wyszukać niezbędne informacje na ten temat.

1. Czy nauczyciel plastyki musi tłumaczyć na czy polega recenzja? Moim zdaniem nie, bo tłumaczy się to na ... języku polskim.
2. Czy nauczyciel może "zadać coś czego nie omawiał - nie może jedynie zrobić sprawdzianu"? dość ciekawa koncepcja - proszę ją rozwinąć.
3.Cytat z prawa-hmm, nie ma takiego prawa. Jest natomiast prawo - mówiące o tym, ze nauczyciel w swoim przedmiocie jest autonomiczny i drugie magiczne prawo to "podstawa programowa" .

I jest jeszcze wizja MEN :) A mówi ona, że uczeń powinien samodzielnie dochodzić do wiedzy :)

Powrót