Prace interwencyjne-wypowiedzenie umowy przez pracodawcę

• Autor wątku Autor wątku maciek0606
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek0606

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Pracuję na podstawie umowy o pracę na zasadzie prac interwencyjnych. Proszę o informację jak wyglądają możliwości wypowiedzienia umowy przez pracodawcę. Czy może to zrobić przed terminem zawartym w umowie i jakie są tego konsekwencje?
Co w przypadku gdy nie zgodzę się na porozumienie stron. Czy wtedy mogę zostać zwolniony dyscyplinarnie? Z tego co się orientuję to dyscyplinarka jest tylko za bardzo poważne nadużycia i nie stosowanie sie do kodeksu pracy czy np regulaminu.

Bardzo proszę w wyjaśnienie mi powyższych kwestii.

Prace interwencyjne to zatrudnienie bezrobotnego przez pracodawcę zawsze na podstawie umowy o pracę, które nastąpiło w wyniku umowy zawartej między pracodawcą a powiatowym urzędem pracy. Ma ono na celu wsparcie osób bezrobotnych. Prace interwencyjne, w zależności od decyzji powiatowego urzędu pracy, mogą trwać do 6, 12, 18, 24 miesięcy lub do 4 lat. Stosownie do zawartej umowy, pracodawca zobowiązany jest do utrzymania w zatrudnieniu skierowanego bezrobotnego przez okres 3 miesięcy (w przypadku prac interwencyjnych trwających do 6 miesięcy) lub 6 miesięcy (w przypadku prac interwencyjnych trwających 12 lub dłużej) po zakończeniu refundacji wynagrodzeń i składek na ubezpieczenia społeczne. Nie wywiązanie się z tego warunku umowy lub naruszenie innych jej warunków powoduje obowiązek zwrotu uzyskanej pomocy wraz z odsetkami ustawowymi. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę tylko w przypadku naruszenia przez pracownika obowiązków pracowniczych.

Dziękuję. Ja mam umowę na dziewięć miesięcy. Wnioskuję że refundacja trwa 6 miesiecy i potem zostają 3 miesiace obowiazkowego zatrodnienia. Rozumiem że jeśli tak jest to nie mogę zostać zwolnieny przed tymi 9 miesiącami, pod grożbą zwrotu refundacji i odsetek.Czy to się zgadza?
To sie dzieje w krakowskim Grodzkim urzedzie pracy.
Co jest naruszeniem obowiązków pracowniczych jeśli pracuję w charakterze telemarketera?

maciek0606 napisał:
To sie dzieje w krakowskim Grodzkim urzedzie pracy. Co jest naruszeniem obowiązków pracowniczych jeśli pracuję w charakterze telemarketera?
Ale co się dzieje? Pracujesz w charakterze telemarketera, a na jakim stanowisku zgodnie z umową powinieneś? Nie wspominasz o tym...Poza tym pracodawca może okresowo powierzyć pracownikowi innej pracy niż określona w umowie o pracę - okres ten nie może przekraczać 3 miesięcy.
Jeśli natomiast uważasz, że są istnieją naruszenia ze strony pracodawcy, to skąd PUP ma tym wiedzieć, skoro nikt tego nie zgłasza. Zawiadom PIP i poinformuj PUP o swoim zgłoszeniu.

Ostatnia edycja:
Nie , nie.
Prosiłem o wyjaśnienie jak długo pracodawca ma obowiązek mnie zatrudniać, przy warunkach opisanych powyżej.
I dodatkowo co jest podstawą do ewentualnego zwolnienia dyscyplinarnego.

Zgadza się - 9 miesięcy (6-miesięcy refundacji oraz 3 miesiące dalszego utrzymania w zatrudnieniu skierowanego bezrobotnego)

Aby zwolnić pracownika dyscyplinarnie musi zachodzić jedna z trzech podstaw, które zostały wskazane w Kodeksie pracy w art. 52 § 1
1.pracownik dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych;
2.w czasie trwania umowy o pracę, pracownik popełnił przestępstwo, które uniemożliwia dalsze zatrudnianie go na zajmowanym stanowisku, pod warunkiem, że przestępstwo jest oczywiste lub zostało stwierdzone prawomocnym wyrokiem;
3.pracownik ze swojej winy utracił uprawnienia konieczne do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku.

Dziękuję za pomoc.

Powrót