Prace sezonowe

• Autor wątku Autor wątku karo22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karo22

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,moje pytanie brzmi :Czy osoba która jest zarejestrowana w PUP{bez prawa do zasiłku}przyjmując pracę sezonową{znalazła ją sama ,poza PUP} lub na zlecenie ma obowiązek na czas ww pracy wyrejestrować się z PUP i jakie obowiązki wobec tego pracownika ma pracodawca ,chodzi o zgłoszenie do ZUS

karo22 napisał:
Czy osoba która jest zarejestrowana w PUP{bez prawa do zasiłku}przyjmując pracę sezonową{znalazła ją sama ,poza PUP} lub na zlecenie ma obowiązek na czas ww pracy wyrejestrować się z PUP
Tak. Osoba pracująca nie może być jednocześnie osobą bezrobotną.

Osoba ta w życiu nie pracowała zawodowo.Ukończyła ZSZ handlowe.Otrzymuje alimenty na 3 dzieci w kwocie2500zł Będąc na zasiłku otrzymywała przez 2 lata alimenty od byłego męża także na siebie 300zł{rozwód z winy obojga}w tym czasie ukończyła szkołę średnia a także parę kursów dokształcających ," w sądzie{ w 2015r.} zeznaje że jest osobą trwale bezrobotną,bez prawa do zasiłku,nie ma dla niej ofert pracy...ma chore kolana ,boi się i denerwuje kiedy ma styczność z pieniędzmi" jednak wiadome jest że zarówno w roku 2014 jak i 2015 a także i w tym roku podejmowała prace sezonowe{ sprzedaż truskawek , waty cukrowej i popcornu na festynach}. Wnosi sprawy do sądu o alimenty na siebie!Na rozprawach sądowych początkiem tego roku jej były mąż poinformował ze pracowała na czarno i na następnej rozprawie przyznała się że pracowała dorywczo. Jednak zaraz go oskarżyła o szpiegowanie jej i znęty psychiczne,czuje się obserwowana itp...jednak w sądzie zeznaje że jej były jechał na wakacje , wyjechał na weekend...kupił sobie auto itp. Jak zakończyć jej wyłudzenia o pieniądze i te debilne sprawy sądowe? Śledzić ją,robić zdjęcia że pracuje? Nie odebrała alimentów bo rano nikogo nie ma w domu,i w piatek dzwoni strasząc komornikiem bo kasy nie ma!
Dziś dziecko {15 lat } nie poszło do szkoły bo buty miał mokre,a ma tylko 1 parę!

W jaki sposób sprawdzić i udowodnić jej kłamstwa przed sądem??? jak w ogóle się przed nią mamy bronić?? Proszę o pomoc i rady. Pozdrawiam

Mamy bronić kto? W jakiej wysokosi placisz alimenty

kolo1997 napisał:
Mamy bronić kto? W jakiej wysokosi placisz alimenty

Ja i mój partner. Alimenty w kwocie 2500 na 3 dzieci ...była żona mojego partnera od 3 lat pracuje na czarno tzw prace sezonowe najpierw sprzedaje truskawki , potem{lipiec sierpień i część września}sprzedaje na kąpielisku popcorn i watę cukrową. Przez 2 lata miała jeszcze alimenty na siebie w wysokości 300 zł. teraz znów chce alimenty na siebie ,bo podobno nie może znaleźć pracy. Kobieta jest po ZSZ handlowej,od 3 lat handluje czyli sprzedaje towar,w sądzie zeznaje że nie pójdzie do sklepu pracować bo się stresuje jak ma liczyć pieniądze,i ma nogi chore

Moze to zemsta. Kobie t y sa msciwe. Z drugiej strony ciezko wyzyc za 2500 trudno odp. Twoj partner byl jej mezem. Dlaczego sie ich zwiazek. Moze tu tkwi odp

Te 2500 jest na 3 dzieci. Ja na 2 dzieci miałam 1000 zł! na czarno może pracować???? Ta Pani miała romans z mężczyzną młodszym o ok. 15 lat .Czyli ona 36,kochanek około 22 lat!!! Ale naprawdę nie to jest istotne, tylko jak udowodnić jej chęć WYŁUDZENIA pieniędzy dla siebie???

karo22 napisał:
Te 2500 jest na 3 dzieci. Ja na 2 dzieci miałam 1000 zł! na czarno może pracować???? Ta Pani miała romans z mężczyzną młodszym o ok. 15 lat .Czyli ona 36,kochanek około 22 lat!!! Ale naprawdę nie to jest istotne, tylko jak udowodnić jej chęć WYŁUDZENIA pieniędzy dla siebie???

Zrobić zdjęcia? Nagrać film? Nie wiem może zgłosić do Państwowej Inspekcji pracy że ktoś handluje nielegalnie,na czarno,bez umowy.

Powrót