Prace społeczne a szanse zamiany na grzywne

• Autor wątku Autor wątku kejolpi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kejolpi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Pilnie proszę o pomoc.
Przed pięcioma dniami odebrałem na poczcie wyrok z sądu grodzkiego o uznaniu mnie winnym popełnionych czynów i zasądzono karę 20h praca społecznych przez 1 miesiąc.
Policjantka przesłuchująca mnie zaznaczyła że proszę o grzywnę w wysokości 100 pln. Niestety w wyroku jest mowa tylko o karze ograniczenia wolności i pracach społecznych.
Bardzo zależało by mi na zamianie owych prac na grzywnę, najlepiej tę w wysokości 100 pln.
Jakie mam szansę na zamianę? I czy jeśli sąd nie zgodzi się na grzywnę jest to równoznaczne z tym że muszę iść do więzienia?
Chciałbym porostu zapłacić i mieć to z głowy.

Dodam tylko że sprawa odbyła się bez mojego udziału. Powodem jest to że 3 razy jechałem autobusem bez biletu. Jestem studentem dziennym, jestem na utrzymaniu rodziców, mój dochód to stypendium socjalne w kwocie 205 pln.

Proszę o pomoc gdyż z tego co wiem zostały mi tylko 2 dni na napisanie pisma ( jeśli się nie myle liczy sie data odebrania pisma na poczcie ).

Z góry dziekuje

kejolpi napisał:
Bardzo zależało by mi na zamianie owych prac na grzywnę, najlepiej tę w wysokości 100 pln.

Po pierwsze jeśli wyrok jest nieprawomocny możesz złożyć od niego apelację i wnosić o zmianę kary przy czym oczywiście nie ma gwarancji że Sąd II instancji Ci ową grzywnę orzeknie (tym bardziej w tak niskim wymiarze).

Jeśli kara ograniczenia wolności uprawomocni się to zamiana jej na zastępczą grzywnę będzie możliwa w razie ustalenia przez Sąd że uchylasz się od wykonania kary ograniczenia wolności. Przy czym zastępcza kara grzywny za 1 miesiąc ograniczenia wolności za wykroczenie może wynosić od 75 do 2250 zł (m.in. w zależności od Twojej sytuacji). Więc nie koniecznie 100 zł.

Po drugie, aby Sąd orzekł zastępczą karę grzywny musi być z czego ją wyegzekwować (musisz mieć odpowiednie dochody lub majątek). Jeśli tego nie ma pojawia się możliwość że sąd zastosuje kare zastępczą aresztu a nie grzywny (tu: 15 dni aresztu).

Ostatnia edycja:
Dziękuje Ci za odpowiedz.

Na chwilę obecną moje dochody to jedynie stypendium a majątku nie posiadam.

Mam pytanie kiedy ten wyrok będzie egzekwowany, mówiąc kolokwialnie kiedy pojde do pracy ? Czy to będzie miesiąc, pół roku czy raczej może rok ?

Czy rozwiązaniem może być napisanie owej prośby o zamiane prac na grzywnę np za 2 lub trzy miesiące czy wtedy sąd już nie przyjmnie tego ?

I czy uchylanie się od wymierzonej kary może skończyć się aresztem czy zawsze poprzedzone jest grzywną ?

Przepraszam za moje natręctwo ale jestem laikiem w tym temacie, nigdy nie miałem problemów z prawem.

Powrót