Prace spoleczne a wyrok laczny

• Autor wątku Autor wątku Asienkazz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asienkazz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.Moj chlopak zostal objety wyrokiem lacznym,odsiedzial 1.5 roku a druga kara to 6 mies pozbawienia wolnosci i 12 mies prqc spolecznych w wymiarze 40 h miesięcznie. Jeszcze nie znamy decyzji sadu.Czy te prace spoleczne moga byc anulowane lub zmniejszone?czytalam ze juz nie ma możliwości zamienic ich na kare grzywny;/ wraz z chłopakiem mieszkamy za granica,w Polsce nie ma on zameldowania ani pracy,prosze napiszcie mi co myślicie, bede wdzieczna za wszystko,pozdrawiam

Hej, nie jestem żadnym ekspertem ale ostatnio też chcę jak najwięcej dowiedzieć się o wyrokach łacznych.
Dopytam, żeby mogł ktoś łatwo udzielić odpowiedzi
-pierwszy wrok to było póltora roku?Odsiedział w całosci?
-drugi wyrok był wyrokiem mieszanym(?) - pół roku pozbawienia wolności i rok prac społecznych(tak wynika z Twojej wypowiedzi).
Jeszcze nie znamy decyzji sadu
Decyzji Sądu co do wyroku łącznego? Czy chodzi o przeliczenie ograniczenia wolności, na karę pozbawienia wolnosci?

Czesc brejkor dzieki wielkie ze napisales;)
1. Moj chlopak odsiedzial jedna kare bylo to 1.5 roku a druga to 6 mies odsiadki i 12 mies prac spolecznych
2.tak chodzilo mi o to ze czekamy na decyJe sadu w sprawie wyroku lacznego ,bardzi sie martwie bo on od wielu osob słyszał ze zbijaja nawet po kilka miesięcy lub więcej ale on ma te prace spoleczne i niewiem.jak to wygląda czy to sie laczy z ta kara 6 mies czy jak?

Nigdzie nie moglam znalezc info zeby ktos mial taka sytuacje i co sie wtedy stalo,jedynie wczoraj sie dowiedzialam co mnie zdolowalo ze po nowelizacji z2015 roku nie mozna zamienic juz prac spolecznyh na kare grzywny a ja i moj facet bardzo na to liczylismy w razie czegos; (
Jesli cos wiesz ale z rzetelnych zrodel to daj znac,co myslisz o takiej sytuacji jaka ma moj chlopak?

z KK
Art. 87. § 1. W razie skazania za zbiegające się przestępstwa na kary pozbawienia wolności i ograniczenia wolności sąd wymierza karę łączną pozbawienia wolności, przyjmując, że miesiąc ograniczenia wolności równa się 15 dniom pozbawienia wolności.
§ 2. Jeżeli za zbiegające się przestępstwa wymierzono kary pozbawienia wolności oraz ograniczenia wolności i kara łączna pozbawienia wolności nie przekroczyłaby 6 miesięcy, a kara łączna ograniczenia wolności – 2 lat, sąd może orzec te kary łączne jednocześnie, jeżeli cele kary zostaną w ten sposób spełnione.

Melancholiczka dziekuje za te artykuły,troszke mimo wszystko to dla mnei trudne do zrozumienia, czyli te prace spoleczne to jest kara ograniczenia wolnosci tak?jesli sad zamienilby to na kare pozbawienia wolnosci to z 12 mies robi sie 6 mies tak ?czyli w tym momencie czekajac na decyzje wyroku lacznego mozeny miec nadzieje ze zostanie to tak policzone i ze nie beda sie upierac przy odrobieniu tych prac?dobrze gdyby cokolwiem chlopakowi zmniejszyli chociazby same te prace spoleczne bo ostateczny koniec kary ma 7 stycznia

Nie pozostaje nic innego jak prosic Boga o madrosc dla.sędziego i pozytywna decyzje,oby mu te kilka miesięcy anulowali to on wytrzyma do konca kary tj 7 stycznia,sie okaze

Może też koniec kary się przesunąć na lipiec po łącznym. Trzeba brać to pod uwagę

Czy mozesz mi prosze wyjasnic dlaczego mogloby tak byc jak piszesz?tzn ja sobie tak rozumuje ze jesli te prace spoleczne zostaly by przeobrazone w kare pozbawienia wolności to wychodziloby 6 mies no wiec zostało chłopakowi odsiadki do stycznia +te 6 mies dodatkowe i gdyby sedzia dal pozytywny wyrok laczny to moze by mu to anulowali i by wyszedl w styczniu lub daj Boze wczesniej,czy ja to zle licze?zreszta w sumie moze nie ma co gdybac bo tego sie nie przewidzi mam nadzieje ze niedlugo sie skonczy ten koszmar; (

Kara łączna w tym przypadku będzie wynosila od 6 do 12 miesięcy (nie wiem czy tamte 1,5 roku będzie się łączyło, bo już zostalo odbyte)

To bylo tak ze w marcu zostalo najpierw ze strony zakladu wysłane zapytanie czy chlopak sie kwalifikuje do lacznego,ze sadu odeslali w maju ze tak i wyobraź sobie ze potem zaklad z tym nic nie zrobil a czas lecial,dzieki moim namowom chlopal zadzwonil do sadu a tam Pani powiedziala ze nie ma go w komputerze;/ szoook chlopak polecial do wychowawcy który niby twierdzil ze zaklad wyslal ale mi sie wydaje ze bujda na resorach i zaniedbanie z ich strony ,przy chlopaku wyslal faxem ale pech ze bylo juz po 14 lipca kiedy to byl koniec jednej kary i nie mam pojecia co sie wydarzy czy wezma pod uwage tylko reszte kary czy jednak sie udalo to złączyc...

A tak naiwnie zapytam dlaczego Twój partner sam nie wysłał wniosku o wyrok łączny.

Z administracją ZK czasem nie było mi po drodze, ale twierdzenie, że w tym wypadku coś zaniedbali brzmi tak jakby Twój partner był delikatnie mówiąc ociężały umysłowo.

Gdybu wiedzial ze tak bedzie to my sam wyslal,polegał na tym ze zaklad dopilnuje,opisałam wyzej jak to wyglądało a skoro ze sadu przyszla odpowiedz ze kwalifikuje sie do.lacznego a zaklad nie wyslal jak nalezy to co to jest? Moim zdaniem zaniedbanie, chlopak czekal caly czas na jakas odpowiedz ze sadu i gdyby po.moich namowach tam.nie zadzwonil i nie spytal co w jego sprawie sie dzieje to by nie wiedzial ze nic nie zostalo zgloszone i juz calkiem bylo by po ptakach;/wychowawca na glupa wyslal fax. ..mysle ze bylo to pierwsze wyslanie z jego strony. .

Powrót