prace społeczne użyteczne

• Autor wątku Autor wątku bongoz6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bongoz6

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam mam takie dosyć dziwne pytanie, czy jeżeli sąd który zamieni mi grzywne na prace społeczne użyteczne znajduje się około 20km od mojego miejsca zamieszkania, jest możliwość wybrania miejsca prac społecznych w moim miejscu zamieszkana ? tym bardziej ze wiem ze u mnie jest zakład usług komunalych w którym można wykonywać takie prace, czy odległość sądu i siedziby kuratora nie jest żadnym problemem i czy będę mógł sam wybrać to miejsce ?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Dostaniesz wezwanie od kuratora który wszystko wyjaśni i ustalicie gdzie kara będzie wykonywana.

ok dziekuje, to teraz jeszcze jedno pytanie dostalem grzywną 15 stawek po 500zl, w zarządzeniu czy tam w ustawie jest ze do 120stawek dziennych ? nie wiem jak to przeliczyc to zalezy od tego ile Ci prokurator przybil stawke dzienna? bo przeciesz stawka dzienna wacha sie miedzy jakimiś smiesznymi 50zl a nawet 600zl, prosze wytlumacz mi jak to mam przeliczyc , i czy taka grzywna poinad 8 tysiecy jest mozliwa do zamiany na pracze spoleczne uzyteczne ?

Grzywna ponad 8 tys z tego co pamiętam nie jest możliwa do zamiany na prace społeczne, nie pakietem teraz ile max można zamienić...chyba 5 tys.

bongoz6 napisał:
i czy będę mógł sam wybrać to miejsce ?

Skazany nie wybiera sobie miejsca wykonywania prac społecznych. Tak samo jak nie wybiera sobie zakładu karnego, w którym chciałby odbywać karę pozbawienia wolności. Zostanie skierowany tam gdzie będzie wolne miejsce i tam gdzie kurator uzna za stosowne go skierować po wysłuchaniu i sprawdzeniu np. jakie umiejętności skazany posiada i gdzie najbardziej byłby przydatny do pracy.

Powrót