Prace społeczne zamiana na grzywnę a działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku Adam Parias
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam Parias

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
Zostałem skazany na prace społeczne w wymiarze 20h / 2 miesiące. Chciałem to zamienić na grzywnę z uwagi na charakter wykonywanej działalności nie pogodzę czasu który mam odpracować z obowiązkami i zobowiązaniami wobec klientów co będzie skutkowało oczywistymi problemami.

Mój adwokat twierdzi, że nie ma możliwości zamiany na karę grzywny bo ustawa przewiduje takie rozwiązanie tylko wobec osób zatrudnionych a nie samo-zatrudnionych. Z tego co jeszcze wiem karę ustala się w stosunku do zarobków 10-25% co u mnie byłoby ciężkie do wyliczenia ponieważ nie wypłacam sobie pensji a niemal wszystko inwestuję w firmę. Czy rzeczywiście nie ma możliwości zamiany na grzywnę?

Wiesz, kara ma być dolegliwa ... byś nie wrócił na złą drogę. Ok, zgodzę się, w Polsce nie zawsze tak jest - bo czym jest mandat 500 złotych dla kogoś, kto taką kwotę "zarabia" np. w godzinę?

Jeśli dolegliwość polega na tym aby być może.. bo to nie wykluczone, zamknąć firmę to owszem kara sprawdzi się.

Skazany zostałem za ulotkę, na wakacjach w Hiszpanii zrobiłem sobie paczkę z prezentami i postanowiłem ją wysłać aby nie brać jako nadbagaż. W środku były głównie standardowe pamiątki charakterystyczne dla Hiszpanii oraz ULOTKA tak ulotka którą dostałem na deptaku a na której były przedstawione nasiona różnych roślin w tym konopi. Wtedy pomyślałem ciekawy kraj pokażę znajomym. Nie sądziłem, że takie ulotki w Polsce są nielegalne. Mój adwokat sprawdził również kilka źródeł i jest to pierwsza taka sprawa w Polsce :brawo:

Adam Parias napisał:
Skazany zostałem za ulotkę,

No skoro tak piszesz to ja w takim razie poproszę o podanie podstawy prawnej twojego ukarania. Konkretny przepis podaj.

W ocenie sądu była to promocja (podkreślam ulotkę wysłałem do siebie samego) subs. psychoaktywnych. Ulotka jasno dotyczyła tylko nasion różnych roślin do niczego się nie przyznałem. Wróćmy do meritum zapytania, która dotyczyła możliwości zamiany na grzywnę w przypadku osób posiadających działalność gospodarczą.

Powrót