prace społeczne zamiast aresztu

• Autor wątku Autor wątku Arcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arcia

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Mam 3 miesiące aresztu za niestosowne użycie słów obraźliwych wobec lekarza. Chciałbym tą karę którą wymierzył Sąd zamienić na pracę na rzecz miasta. Mieszkam w Grudziądzu. Jakie poczynić starania aby ubiegać się na zamianę kary na w/w pracę. Czy ta forma zamiany jest powszechnie dostępna w całej Polsce. Od czego zacząć starania.

Ostatnia edycja:
Areszt jako karę orzeka się za wykroczenie i jego wymiar wynosi od jednego dnia do miesiąca.

Napisz więc na początek dokładnie jaką karę orzekł wobec Ciebie Sąd i czy wyrok jest już prawomocny.

Sąd orzekł 3 miesiące kary, wyrok jest prawomocny.

Nawet nie raczej ale na pewno. Kara pozbawienia wolności nie podlega zamianie. Mało tego - trzeba ją odbyć w całości bo warunkowe nie dotyczy kar poniżej 6 miesięcy.

Chwila chwila, może nam napisz za jakie przestepstwo zostałeś skazany: art. 212 czy art. 216 k.k.? Bo używanie słów obraźliwych podpada bardziej pod art. 216 par. 1 k.k. i wówczas grozi za to kara ograniczenia wolności, nie pozbawienia wolności. W przypadku zas art. 212 k.k., opis Twojego czynu nie pasuje jakoś. Może zacytuj te "obraźliwe słowa"

Zrozumiałam że chodzi o pozbawienie wolności bo Arcia jest zainteresowany pracą na rzecz miasta. No to chyba nie chce zamienić ograniczenia wolności na pracę:) bo to jedno i to samo

no wlaśnie beonda ja za dużo nieścisłości widzę w wypowiedzi Arci. Wstępnie wygląda mi to na zniewagę, ale poczekajmy na odpowiedź

Pod "niestosowne użycie słów obraźliwych wobec lekarza" może sie wiele kryć - fakt. Nie wiem czy samo zacytowanie obraźliwych słów wystarczy do rozwiania wątpliwości. Być może sedno tkwi w tym "niestosowne"?;)

Powrót