prace zlecone Niemcy

• Autor wątku Autor wątku januszp66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

januszp66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam. dostałem zapytanie o możliwość wykonywania prac zleconych na terenie Niemiec. jestem montażystą urządzeń firmy niemieckiej, wykonuję w tej chwili zlecenia dla przedstawicielstwa polskiego tej firmy na terenie polski. na prośbę Niemców moja firma została wytypowana do współpracy z niemieckimi przedstawicielstwami na terenie Niemiec. jakie warunki powinienem spełnić? NIP EU - wiem, lecz ubezpieczenie firmy (1 - 1,5 mln EUR) czy ubezpieczenie pracowników od stawki minimalnej 10 - 13 EUR/h to już dużo. oczywiście nie mam zamiaru wykorzystywać swoich pracowników i chcę dać im zarobić, ale jak pracować tam przy najmniejszych kosztach? czy polskie firmy mogą wykonywać zlecenia na terenie Niemiec wg polskich warunków? a pracownicy mogą być tylko delegowani? gdzie takich informacji uzyskam?

pozdrawiam Janusz

Sadze, ze wszystko na pewno ustalisz albo ze swoim biurem rachunkowym albo z doradca podatkowym. Na pewno sa istotne roznice jesli chodzi o forme prowadzenia dzalalnosci. Doradca podatkowy tez udzieli Ci informacji.

dzięki. moja księgowa zna przepisy rozliczania się w Polsce, lecz nie wie co z ubezpieczeniem w Niemczech (SOKA BAU). muszę po prostu uderzyć do lepszych znawców prawa niż moja księgowa. na forach też trudno o konkrety. pozdrawiam

Powrót