Pracodawca a pokój hotelowy pracownika.

• Autor wątku Autor wątku sreber13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sreber13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, postaram się opisać swoją sytuację jak najjaśniej i chciałbym wiedzieć, czy to co się stało jest zgodne z prawem i czy aby na pewno nie zostałem poszkodowany.

Przez ostatnie pół roku pracowałem w Holandii w firmie zajmującej się sprzedażą sprzętu elektronicznego a dokładniej byłem pracownikiem działu RMA ww. firmy, prościej można mnie nazwać serwisantem sprzętu elektronicznego.

W ostatnim czasie na zupełnie innym dziale firmy zauważono braki w asortymencie a że większość pracowników tego działu to Polacy ktoś (pewnie Holender) wpadł na pomysł, żeby przeszukać ich pokoje hotelowe, które wynajmowało ich biuro pracy dla danych pracowników w celu odnalezienia brakujących telefonów.

Jako, że mieszkam w tym samym hotelu a moim pracodawcą było to samo biuro pracy jego pracownicy weszli do mojego pokoju bez mojej wiedzy i porobili zdjęcia wszystkich telefonów jakie znaleźli. Znaleziono w moim pokoju telefon, który pochodzi z odrzuconych telefonów tej firmy (inaczej złom) i na tej podstawie oskarżono mnie o kradzież i dyscyplinarnie zwolniono. Telefon rzeczywiście pochodzi ze składu "rejected devices" tej firmy. Dodam, że każde wyjście z hali jest kontrolowane przez pracowników ochrony i każdy pracownik jest przeszukiwany a rzekoma kradzież nawet nie została zgłoszona na Policję.

Chciałbym tylko wiedzieć, czy to co się stało (wejście do pokoju bez uprzedzenia i przeszukanie) jest zgodne z prawem i czy na tej podstawie można kogoś wyrzucić z pracy i oskarżyć o kradzież?

Na odzyskaniu pracy mi niespecjalnie zależy ale byłbym wdzięczny za porady co można w tej sytuacji zrobić i informację, czy jestem z góry przegranym w tej sprawie.

Pozdrawiam.

Opisany problem należy rozpatrywać w kategoriach prawa Holenderskiego a nie naszego.

Powrót