Pracodawca chce wymusić na mnie oddanie mojego programu

• Autor wątku Autor wątku ravender
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ravender

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Pracuję jako serwisant pewnych urządzeń. Problem wystąpił z innymi urządzeniami, których serwisantem nie byłem (niezgodność naszego oprogramowania z urządzeniem). Zaproponowałem rozwiązanie, polegające na napisaniu przeze mnie konwertera. Umówiłem się, że za tą usługę (poza godzinami pracy. Dodatkowo nie jestem zatrudniony jako programista) dostanę pewną kwotę pieniędzy (wystawiłem rachunek). I tak to odbywało się za każdym razem (łącznie 3, 4 razy). Był problem, pisałem konwerter, wystawiałem rachunek.

Ostatnio pracodawca stwierdził, że w sumie dlaczego on ma mi płacić. Że jestem pracownikiem serwisu, program powinien należeć do firmy i że chcą, bym im udostępnił źródła i wersję zarejestrowaną na firmę. Oczywiście za free ewentualnie za małą "premię" (200zł). Jeśli to zrobię, stracę zupełnie kontrolę nad moim programem. Czy takie działanie jest zgodne z prawem!?

ravender napisał:
Pracuję jako serwisant pewnych urządzeń. Problem wystąpił z innymi urządzeniami, których serwisantem nie byłem (niezgodność naszego oprogramowania z urządzeniem). Zaproponowałem rozwiązanie, polegające na napisaniu przeze mnie konwertera. Umówiłem się, że za tą usługę (poza godzinami pracy. Dodatkowo nie jestem zatrudniony jako programista) dostanę pewną kwotę pieniędzy (wystawiłem rachunek). I tak to odbywało się za każdym razem (łącznie 3, 4 razy). Był problem, pisałem konwerter, wystawiałem rachunek.

Ostatnio pracodawca stwierdził, że w sumie dlaczego on ma mi płacić. Że jestem pracownikiem serwisu, program powinien należeć do firmy i że chcą, bym im udostępnił źródła i wersję zarejestrowaną na firmę. Oczywiście za free ewentualnie za małą "premię" (200zł). Jeśli to zrobię, stracę zupełnie kontrolę nad moim programem. Czy takie działanie jest zgodne z prawem!?

Artykuł 12 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych mówi
Art. 12. 1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.
2. Jeżeli pracodawca, w okresie dwóch lat od daty przyjęcia utworu, nie przystąpi do rozpowszechniania utworu przeznaczonego w umowie o pracę do rozpowszechnienia, twórca może wyznaczyć pracodawcy na piśmie odpowiedni termin na rozpowszechnienie utworu z tym skutkiem, że po jego bezskutecznym upływie prawa uzyskane przez pracodawcę wraz z własnością przedmiotu, na którym utwór utrwalono, powracają do twórcy, chyba że umowa stanowi inaczej. Strony mogą określić inny termin na przystąpienie do rozpowszechniania utworu.
3. Jeżeli umowa o pracę nie stanowi inaczej, z chwilą przyjęcia utworu pracodawca nabywa własność przedmiotu, na którym utwór utrwalono.

Tak więc o ile w umowie o pracę, nie miałeś zawartego obowiązku tworzenia takiego oprogramowania lub zapewnienie zgodności urządzeń z oprogramowaniem to prawa majątkowe pozostają przy tobie.

Z tego co opisujesz dzieło tworzyłeś na podstawie odrębnej umowy o dzieło i o ile w niej nie było zapisu o przeniesieniu majątkowych praw autorskich to udzielałeś pracodawcy jedynie jednostkowej licencji.

Powrót