Pracodawca dłużnika przelewa do komornika alimenty z opóźnieniem

• Autor wątku Autor wątku bazylea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bazylea

Witam.
Od 5 lat komornik ściąga alimenty z wypłaty ex męża na niepełnosprawnego syna. Przez 4 lata pieniądze przychodziły regularnie między 17 a 25 dniem danego miesiąca. Czasami po 25 dniu miesiąca szłam do kancelarii żeby ponaglili zakład pracy z przelewem, ale to były sytuacje sporadyczne. Jednak z tych sporadycznych spóźnień zrobiło się ponad 200 zł odsetek na moją korzyść.
W tym roku "coś się dzieje" pieniędzy z lutego nie dostałam w lutym bo po telefonie pracownika kancelarii komorniczej do zakładu pracy ex męża panie księgowe stwierdziły, że miały ferie (to chyba dzieci mają ferie :/ ) i zapomniały. 7 marca dostałam pieniądze lutowe. A marcowych jeszcze nie ma. Dostanie się na osobistą rozmowę z komornikiem graniczy z cudem, pracownicy kancelarii są zawsze znudzeni i niezadowoleni że im marudzę. Tłumaczą się, że oni mnie rozumieją ale nic nie mogą z tym zrobić.
Czy komornik może nałożyć na zakład pracy karę za nieterminowość wypłat alimentów. Może coś takiego zmobilizowało by ich do systematyczności.
A może powinnam coś innego zrobić?

Powrót