Pracodawca nakazał przyjście do pracy w weekend

• Autor wątku Autor wątku Avernus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Avernus

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda z punktu prawnego.
Pracuję na Umowie o pracę na czas nieokreślony.
Otóż kierownik nakazał zaplanowane przyjście do pracy w sobotę i niedzielę z powodu inwentaryzacji magazynu.
Normalnie mój czas pracy jest od poniedziałku do piątku po 8h i czy może nakazać mi przyjść do pracy dodatkowo w sobotę i niedzielę, jeżeli nie są one stałym elementem wpisane w grafik i obiekt w tych dniach nie funkcjonuje?
Wiem, że za te dni przysługuje mi wybranie dnia wolnego lub wypłacenie pieniędzy, ale czy ja mam prawo odmówić przyjścia w tych dniach jeżeli to są moje dni wolne od pracy? Bo przecież teoretycznie nie może, jeżeli w tych dniach obiekt jest zamknięty, nie ma żadnej awarii itp. A inwentaryzację można przeprowadzić w tygodniu, aby nie kolidowała z życiem prywatnym. Wtedy chciałbym, wiedzieć czy mogę wystosować taki e-mail o przeniesienie daty inwentaryzacji

Natomiast, jeżeli by się okazało że wg. prawa może nakazać to jak to ma się do tego że posiadam ponad 20 dni urlopu do wykorzystania czy w tym przypadku również wchodzi w grę tylko wybranie tych dwóch dni czy przy takiej ilości już posiadanych dni urlopowych musi wypłacić pieniądze czy nie ma to znaczenia?

Również chciałbym dopytać o samą inwentaryzację magazynu, jeżeli przez ostatnie lata brałem w jej udział jako uczestnik od liczenia, a nie jestem kierownikiem magazynu ponieważ nie ma kierownika magazynu to czy kierownik jednostki może kazać mi ją przeprowadzić jako przewodniczący, jeżeli nie mam o tym pojęcia i sam nakazał mi się doinformować jak to się robi?( chodzi o wydrukowanie dokumentacji, nakładanie tego w system). Bo w sumie jak można komuś coś kazać, jeżeli jest się zwykłym magazynierem, który nie ma tego w obowiązku?

Z góry dziękuję każdemu, który naświetli mi prawnie ten temat.

Avernus napisał:
Otóż kierownik nakazał zaplanowane przyjście do pracy w sobotę i niedzielę z powodu inwentaryzacji magazynu.
Pracodawca może polecić prace w dniach grafikowo wolnych (to jeszcze nie są nadgodziny) w określonych okolicznościach mówi o tym art 151 KP
Art. 151. § 1. Praca wykonywana ponad obowiązujące pracownika normy czasu pracy, a także praca wykonywana ponad przedłużony dobowy wymiar czasu pracy, wynikający z obowiązującego pracownika systemu i rozkładu czasu pracy, stanowi pracę w godzinach nadliczbowych. Praca w godzinach nadliczbowych jest dopuszczalna w razie:
1) konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii;
2) szczególnych potrzeb pracodawcy.
Niestety ale pracownik nie może odmówić takiej pracy chyba ,że jest pracownikiem niepełnosprawnym , młodocianym , kobietą w ciąży, pracownikiem opiekującym sie dzieckiem do lat 8
Art. 100. § 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę.
W tym wypadku w mojej ocenie pracodawca poleca prace na zasadzie szczególnych potrzeb - to on decyduje czy one są czy też nie , pracownik co najwyżej może sie poskarżyć do PIP jezeli sie z tym nie zgadza
O czasie kiedy zostanie przeprowadzona inwentaryzacja decyduje pracodawca , a nie pracownik , pracodawca wybiera najbardziej dogodny moment dla siebie. Oczywiście możesz wystąpić do pracodawcy o wyznaczenie innego terminu
Avernus napisał:
jak to ma się do tego że posiadam ponad 20 dni urlopu
To że posiadasz jeszcze 20 dni urlopu nie ma znaczenia Za urlop wypłaca sie jedynie ekwiwalent ale tylko wtedy gdy umowa sie rozwiązuję
Avernus napisał:
czy kierownik jednostki może kazać mi ją przeprowadzić jako przewodniczący,
Nie może cie do tego zmusić , wystarczy wskazać ze nie masz odpowiednich kwalifikacji i sie na tym nie znasz. Dla formy dowodowej należy napisać pismo. Inwentaryzacje powinien przeprowadzać ( być odpowiedzialnym ) ktoś kto ma odpowiednią wiedzie na ten temat , ty jako zwykły pracownik magazynu możesz być ewentualnie liczącym sztuki ( spis z natury ).Pracodawca może pracownikowi polecić inną prace ale tylko wtedy gdy ten ma odpowiednie kwalifikacje

NIEDOPUSZCALNE jest natomiast to że w tym wypadku pracodawca raczej nie zagwarantuje ci odpoczynku tygodniowego 35 h polecając prace przez 7 dni z rzędu
Ponadto za prace w sobotę musi z tobą ustalić termin odbioru dnia wolnego do końca okresu rozliczeniowego - tutaj możesz nie wyrazić zgody na wskazany termin przez pracodawcę - w razie nie ustalenia terminu będzie musiał wypłacić ci dodatek do wynagrodzenia 100%
Art. 151.3. Pracownikowi, który ze względu na okoliczności przewidziane w art. 151 § 1 wykonywał pracę w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, przysługuje w zamian inny dzień wolny od pracy udzielony pracownikowi do końca okresu rozliczeniowego, w terminie z nim uzgodnionym.
Za niedziele
Art. 151.11. § 1. Pracownikowi wykonującemu pracę w niedziele i święta, w przypadkach, o których mowa w art. 15110 pkt 1-9 i 11 oraz w przepisach ustawy, o której mowa w art. 1519b, pracodawca jest obowiązany zapewnić inny dzień wolny od pracy:

• 1) w zamian za pracę w niedzielę - w okresie 6 dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli;

2) w zamian za pracę w święto - w ciągu okresu rozliczeniowego.
§ 2. Jeżeli nie jest możliwe wykorzystanie w terminie wskazanym w § 1 pkt 1 dnia wolnego od pracy w zamian za pracę w niedzielę, pracownikowi przysługuje dzień wolny od pracy do końca okresu rozliczeniowego, a w razie braku możliwości udzielenia dnia wolnego od pracy w tym terminie - dodatek do wynagrodzenia w wysokości określonej w art. 1511 § 1 pkt 1, za każdą godzinę pracy w niedzielę.

§ 3. Jeżeli nie jest możliwe wykorzystanie w terminie wskazanym w § 1 pkt 2 dnia wolnego od pracy w zamian za pracę w święto, pracownikowi przysługuje dodatek do wynagrodzenia w wysokości określonej w art. 1511 § 1 pkt 1, za każdą godzinę pracy w święto.

§ 4. Do pracy w święto przypadające w niedzielę stosuje się przepisy dotyczące pracy w niedzielę.
Należy jeszcze rozpatrzyć czy praca w ogóle jest dopuszczalna w twojej firmie w niedziele
Art. 151.10. Praca w niedziele i święta jest dozwolona:

• 1) w razie konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii;

2) w ruchu ciągłym;

3) przy pracy zmianowej;

4) przy niezbędnych remontach;

5) w transporcie i w komunikacji;

6) w zakładowych strażach pożarnych i w zakładowych służbach ratowniczych;

7) przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób;

8) w rolnictwie i hodowli;

9) przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na ich użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności, w szczególności w:
    • a) (uchylona)

b) zakładach świadczących usługi dla ludności,

c) gastronomii,

d) zakładach hotelarskich,

e) jednostkach gospodarki komunalnej,

f) zakładach opieki zdrowotnej*) i innych placówkach służby zdrowia przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych,

*) Obecnie zakładach leczniczych podmiotów leczniczych, na podstawie art. 40 ustawy z dnia 10.06.2016 r. o zmianie ustawy o działalności leczniczej oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 960), która weszła w życie z dniem 15.07.2016 r.

g) jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej oraz jednostkach organizacyjnych wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej zapewniających całodobową opiekę,

h) zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, oświaty, turystyki i wypoczynku;
  • 10) w stosunku do pracowników zatrudnionych w systemie czasu pracy, w którym praca jest świadczona wyłącznie w piątki, soboty, niedziele i święta;

11) przy wykonywaniu prac:
    • a) polegających na świadczeniu usług z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu przepisów o świadczeniu usług drogą elektroniczną lub urządzeń telekomunikacyjnych w rozumieniu przepisów prawa komunikacji elektronicznej, odbieranych poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli zgodnie z przepisami obowiązującymi odbiorcę usługi, dni, o których mowa w art. 1519 § 1, są u niego dniami pracy,

b) zapewniających możliwość świadczenia usług, o których mowa w lit. a.

Dziękuję.
Muszę jeszcze dopytać odnośnie tej pracy w niedzielę, bo w tym artykule nie ma miejsca w którym pracuję żebym musiał iść do pracy w niedzielę czyli w tym przypadku jest ona niedozwolona w mojej firmie, nawet w przypadku inwentaryzacji?? Jest to serwis samochodowy

Druga sprawa jest taka, że on do mnie wystosował e-mail że w tych dniach będzie inwentaryzacja i ja mam się do niej przygotować czyli jeśli chodzi o te dokumentację którą drukuje się z systemu ( nigdy tego nie robiłem) i został o tym poinformowany, ale do niego to nie trafiło i chamsko powiedział że ja do tego dnia mam się wszystkiego dowiedzieć.
Nie jestem kierownikiem magazynu, nie mam takich obowiązków i odpowiedzialności.
Czy w tym przypadku mogę to po prostu olać i się nie wychylać przed szereg tak jak życzy sobie pracodawca?

Jeżeli nie ma w art wymienionej możliwości pracy w niedzielę to w takim razie jest ona niedozwolona w tym dniu -nie pracujecie na zmiany ?
Za inwentaryzacje odpowiada dyrektor, kierownik placówki lub ktoś z działu księgowości zazwyczaj.
Do przeprowadzenia inwentaryzacji powinno się wyznaczyć komisję która powinna podlegać przewodniczącemu tej komisji
W tym wypadku powinieneś napisać że nie masz odpowiednich kwalifikacji i w żaden sposób nie ponosisz odpowiedzialności za prawidłowe przeprowadzenie tej inwentaryzacji i możesz w niej uczestniczyć jako osoba licząca cześći znajdujące się na magazynie
Pracodawca nie może zmusić pracownika żeby ten nauczył się przepisów i procedury związanej z przeprowadzeniem inwentaryzacji jeżeli pracownik nie ma tego w zakresie obowiązków przypisanych do stanowiska pracy określonego w umowie o pracę
W razie gdybyś został ukarany pozostaje PIP

Nie pracujemy na zmiany. Jest tylko jedna zmiana i stałe godziny pracy.
Kwestia taka, że kierownik nie zna Kodeksu pracy i muszę go widocznie uświadomić, że praca w niedzielę jest niedozwolona w naszej firmie ponieważ nie jesteśmy żadnymi służbami czy gastronomią i nic wymienione na tej liście.

Właśnie kierownik chce się wymigać od wzięcia odpowiedzialności i to on powinien doinformować się o procedurach, a nie zrzucić na zwykłego magazyniera który nie ma pojęcia o tego typu procedurach jeśli chodzi o wydrukowanie dokumentów, całe to wprowadzanie PR+ i PR-, tworzenie raportu itd. zawsze było to zadaniem kierownika magazynu.
Teraz nagle pracodawca chce od tego umyć rączki i mnie zostawić z tym "gównem" sam.

Powrót