Pracodawca nie chce mi wysłać p45 ani p60

• Autor wątku Autor wątku vandavanda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vandavanda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Mam duży problem z byłym już (na szczęście) pracodawcą. Pracowałam w pewnej znanej i poważanej na całym świecie firmie do września 2015 roku, potem nasze drogi się rozeszły. W międzyczasie zaszłam w ciążę, wróciłam do Polski, urodziłam tutaj dziecko i nie mam zamiaru wracać do UK.

Niestety mój były pracodawca nie odpowiada na moje e-maile. Prosiłam o wysłanie p45 i p60 na mój polski adres, bez odzewu. Zależy mi mimo wszystko na zwrocie podatku i chciałabym to załatwić przez polskie agencje zajmujące się tym, ale bez p45, p60 ani ostatniego payslipa którego też nie posiadam nic nie mogę zrobić.

Co mam teraz zrobić? Dzwonić do CAB ani HMRC nie będę, bo chyba bym majatek na to straciła, a kontaktu mailowego z nimi nie ma.
Kontaktu z ludźmi z którymi mieszkałam w UK nie mam, a na ten adres mogło przyjść p45.
Wolę nie zostawiac tej sprawy samej sobie, bo będzie jak rok temu: mimo, że wysyłałam zmiany adresu do HMRC, to jakoś nie przyjęli tego do wiadomości i wysłali czek ze zwrotem podatku na mój pierwszy adres w UK. Jedynie dzięki tem, że chłopak który tam mieszkał znalazł mnie na fb i powiedział o czeku udało mi się go zrealizować.

Ręce mi opadają. Już nie wiem jak się za to zabrać.

Dziekuję za jakąkolwiek pomoc :rolleyes:

Może niech Pani spróbuje nawiązać kontakt z jakąś dobrą firmą, która pomaga rozliczac się z podatku?

Mialem podobną sytuację, dzwonilem do firmy, jest prawo ze maja obowiazek to zrobic, zadzwonilem do HMRC - niespodzianka, zapytali mnie o dane nino, wyslali czek na konto!!
Bardzo mile doswiadczenie

wystarczy kontakt z HMRC w celu rozliczenia, jesli pracodwaca odprowadzal podatek - wszelkie informacje oni beda juz mieli - kopia p60 miedzy innymi. ;)

Powrót