Pracodawca nie dostarczył PIT-11

• Autor wątku Autor wątku mimas2316
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mimas2316

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzień dobry wszystkim,
moja żona nie otrzymała od swojego byłego pracodawcy PIT-11 za 2022 rok. Podjęliśmy już takie kroki jak kontakt z pracodawcą i kontakt z biurem rachunkowym ale bez rezultatów. Pracodawca utrzymuje, że nie ma kontaktu z biurem rachunkowym, z kolei biuro rachunkowe nie może udzielić żadnych informacji. Wiemy że lepiej rozliczyć się samodzielnie, nawet na wartościach szacunkowych a później ewentualnie złożyć korektę. W związku z tą sytuacją mam do Was następujące pytania:

1. Większość rozliczenia nie będzie dużym problemem, ale nie do końca wiem co zrobić z polem 33, w którym powinno się wpisać pobrane zaliczki na podatek dochodowy. O ile dobrze rozumiem, tutaj wpisywane są zaliczki które pracodawca wpłacał do US. Czy powinienem tutaj też użyć wartości szacunkowych bazując np. na PIT za 2021 rok, czy tego pola lepiej nie zmieniać i ewentualnie później zmienić je w korekcie? Różnica jest oczywiście w samym rozliczeniu, przy braku składek my musimy je zapłacić sami, ze składkami wychodzi zwrot podatku.

2. Jeśli teraz zapłacimy ten podatek a później okaże się że pracodawca opłacał składki, to czy przy korekcie US zwróci tę nadpłatę?

3. Czy te składki na podatek dochodowy to jest wszystko co ewentualnie będziemy musieli sami zapłacić jeśli okaże się, że pracodawca nie odprowadzał zaliczek? Załóżmy że bez zmiany pola 33 wychodzi 600 zł podatku do zapłacenia, z kolei z wpisanymi składkami zwrot to ok 1,5k. Czy zapłacimy tylko te 600 zł czy jeszcze coś więcej? I jak wygląda w sumie sytuacja z samym podatkiem, jeśli go zapłacimy, to czy później nadal żonie należy się zwrot, tak jakby to pracodawca normalnie opłacał składki?

4. Czy macie jeszcze jakieś porady co zrobić w takiej sytuacji? Chcemy napisać skargę na pracodawcę do US i zastanawiamy się też czy nie poprosić US o wyciąg tego czy pracodawca te składki opłacał.

Dodam jeszcze, że pod koniec roku żona zmieniała pracę i ten PIT jest widoczny w usłudze e-pit.

Szybciej byś wszedł na "Twój e-Pit" czy e-urząd skarbowy i pobrał ten PIT-11 - niż napisał ten "esej".

sekStans napisał:
Szybciej byś wszedł na "Twój e-Pit" czy e-urząd skarbowy i pobrał ten PIT-11 - niż napisał ten "esej".

Nieźle magiku, ciekawe jak mam to zrobić skoro go tam nie ma.

Powrót