Pracodawca nie wypłaca wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku ewusia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewusia83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam i proszę o rade w pewnej sprawie,
koncem lutego rozpoczelam prace, ale umowa obowiazuje dopiero od 1 marca. Oczywiscie obiecane bylo, ze mimo wszystko wynagrodzenie ze przepracowane dni lutego bedzie wyplacone jednak tak sie nie stalo. Od kierownictwa uslyszalam juz rozne powody typu, ze za pozno sie upomnialam (a zrobilam to zaraz po wyplacie wynagrodzenia za kolejny miesiac kiedy zorientowalam sie ze nie doliczono tej kwoty) pozniej ze lepiej to odpuscic bo moge juz nigdy nie otrzymac premii uznaniowej i ze to bylo tylko "na gebe" i nie mam tego na pismie. Idac za tym i korzystajac z tego co mam na pismie postanowilam wykorzystac umowe o prace. Poniewaz na moje wynagrodzenie sklada sie podstawa + premia od wykonanego planu a nie zaznaczono w niej ze przez pierwszy m-c premia nie przysluguje a rowniez poinformowano mnie o tym tylko ustnie. Czy na tej podstawie moge domagac sie wyplaty premi za miesiac marzec? Prosze o rade.

pozdrawiam

Aby odpowiedzieć na to pytanie należy znać wewnętrzny regulamin premiowania.
Premia uznaniowa to nagroda, przyznanie jej zależy od pracodawcy.
Jeśli Pani nie wypłacono należności, należy to zgłosić do PIP. Musi Pani udowodnić, że faktycznie pracowała Pani w lutym "na czarno". "Praca na czarno" jest wykroczeniem zagrożonym karą grzywny, odpowiada zarówno pracodawca jak i pracownik.
Życzę powodzenia.

Bardzo dziekuje za odpowiedz i mam jeszcze jedno pytanie. Co w przypadku jezeli nie zostal przedstawiony nam regulamin premiowania. Wszystkie dostepne dla nas jako pracownikow informacje to te z umowy o prace i co miesiecznym planie sprzedazy ?

Pracownik ma prawo wglądu w dokumenty na podstawie których wyliczono mu wynagrodzenie. Pracodawca ma obowiązek udostępnienia tych dokumentów. Proszę zażądać.

Powrót