Pracodawca opoznia się z rejestracją w ZUS

• Autor wątku Autor wątku czarek1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarek1986

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam.

Na początku marca zostałem zatrudniony na umowę o pracę. Minęło już 15 dni a pracodawca nadal nie zarejestrował mnie w ZUS. Z tego co wiem ma na to 7 dni od daty zawarcia umowy. Czy jeśli zarejestruje mnie po tym terminie będę mial ja lub on z tego powodu jakieś konsekwencje? Co zrobic jeśli pracodawca nadal nie zarejestruje mnie w ZUS?

Konsekwencji zus raczej nie wyciąga. Ale jeśli pracodawca Cię nadal nie zgłosi, to możesz mieć uzasadnione podejrzenie, że to praca na czarno - zgłoś do PIP. PIP nie ujawnia inicjatora przeprowadzanej kontroli.
Jeśli umowę masz podpisaną, to możesz też przesłać jej kopię do zus z prośbą o wyegzekwowanie zgłoszenia od pracodawcy - ale tu pracodawca na pewno będzie wiedział kto go zakapował.

Tym się akurat nie przejmuje że będzie wiedział że sam się do ZUSu zgłosiłem. Nie mam zamiaru pracować na czarno więc jeśli tak miałby wyglądać charakter mojej pracy to najwyżej się zwolnie. A jak jest w tym wypadku z podatkiem dochodowym. Jeśli do reki dostaję kwotę netto a pracodawca nie odprowadza podatków do urzędu to w razie czego kto musiałby zapłacić ten podatek i jak udowodnić że dostaję kwotę pomniejszoną o podatek bez posiadania żadnego kwitku na to?

Ostatnia edycja:
Dostajesz wynagrodzenie netto - pomniejszone o składki i podatek, który odprowadza płatnik, czyli pracodawca. Jeżeli się zwolnisz napisz wniosek o wystawienie PIT-11 i będziesz widział ile i jakich dokonano potrąceń.
A tak w ogóle, to nie masz odcinków z wypłat ?.

Powrót