pracodawca oszust UK

• Autor wątku Autor wątku gre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gre

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam..pracowalem w uk przez rok dla pewnej firmy..tydzien w tydzien bylem nieswiadomie oszukiwany..pracodawca nie placil mi za wszystkie przepracowane godziny, znalazlem w jego biurze segregator z wydrukami z maszyny "clock in..clock out"...na wydruku jest czarno na bialym, ze przepracowalem powiedzmy 77h, a zaraz obok jest recznie napisane 70 i tyle tez widnieje na payslipie za ten tydzien-dodam, ze maszyna automatycznie odlicza przerwy na lunch wiec te 77h to "total" za ktore powinien mi zaplacic...zrobilem sobie kopie tych wydrukow prawie z calego roku, prawidlowosc powtarza sie tydzien w tydzien..w sumie oszukal mnie na okolo kilkaset godzin...czy jest cos co moge z tym zrobic, czy moge sie ubiegac o zwrot pieniedzy za te godziny oraz czy moge sie ubiegac o ewentualne odszkodowanie za to ze przez rok bylem oszukiwany??? czy te wydruki w polaczeniu z payslipami sa wystarczajacym dowodem...dodam ze pracodawca placil mi tax oraz NI wiec praca byla legalna, z tym, ze umowy nigdy do podpisania nie otrzymalem...z gory dziekuja za jakiekolwiek porady

nie wiem wiele na temat prawa pracy, ale umowa o prace nie musi byc na pismie, nie wyglada to na prawidlowe zagranie; udaj sie do Citizens Advice Bureau jesli masz mozliwosc

Przedewszystkim musisz sprawdzic czy to co zostalo Ci zaplacone pokrywa godziny, ktore faktycznie przepracowales. Chyba wiesz czy pracujesz w miesiacu 70h czy 77h ? Tak naprawde to nie napisales co to za wydruki i czego naprawde dotycza. Nie napisales rowniez czy maszyna zalicza pelne godziny , czy uwzglednia tez min. Byc moze - jezeli odbijasz karte 10 min. po zakonczonej pracy maszyna przez miesiac doliczyla powiedzmy 7 h. Co wcale nie oznacza,ze musisz miec za nie zaplacone NP. jezeli pracujesz 8h a odbijasz karte 10 min. po to bedziesz mial zaplacone za faktycznie przepracowane 8h a nie 8:10 - za nim udasz sie gdzie kolwiek sprawdz to jeszcze raz. Umowy nie musisz miec spisane ale pracodawca musi dac Ci spisane warunki pracy, ktore beda zawieraly najistotniejsze pkt. Np. ilosc godzin w tyg. , jaki urlop Ci przysluguje itp.

dobrze-juz wyjasniam...chodzi o tygodnie nie o miesiace...czas pracy byl absolutnie nienormowany..w jednym tygodniu pracowalem 40h w innym 110h..maszyna liczy wejscia i wyjscia co do minuty...wydruk wyglada nastepujaco-jest moje imie i nazwisko, a pod spodem w slupku dni od pn do ndz...przy kazdym dniu jest IN (powiedzmy) 7.18 i OUT 22.09 obok tego jest TOTAL czyli 13h i 21min (maszyna automatycznie odlicza 1,5h przerwy)...te wszystkie TOTALE z kazdego dnia sa na dole podliczone razem i daja powiedzmy 85h i 38min...(wydaje mi sie ze za tyle powinienem miec zaplacone) jednak obok jest recznie napisane olowkiem 79 i tyle tez godzin mam na payslipie...warunki pracy dostalem jednak w praktyce wygladalo to troche inaczej, np kazdy urlop byl bezplatny

Czy to oznacza,ze wogole nie masz platnego urlopu? Jezeli uwazasz,ze pracodawca Cie oszukuje to faktycznie wybierz sie do CAB. Trudno jest udzielac Ci informacji w tej konkretnej sprawie poniewaz nie widzialam listy, o ktorej piszesz i nie znam polityki firmy.

Powrót