Pracodawca pomylił stawki (grupa podatkowa)

• Autor wątku Autor wątku sebaggg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebaggg

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Witam,

pracuje od półtorej miesiąca w Niemczech i w pierwsze dwa dni pracy nie miałem przydzielonej grupy podatkowej, więc dostałem wypłatę za te dwa dni ostatniego miesiąca w okrojonej wersji. Teraz dostałem kolejną wypłatę za cały miesiąc i znów jest na stawce niższej ( jakbym nie miał przydzielonej grupy podatkowej ).

Mój pracodawca dostał wszystkie papiery co do grupy podatkowej, co mam zrobić ?

Jeśli upomnę się i zobaczą że mają te papiery dostane resztę pieniędzy odrazu? nie ukrywam że zależy mi na czasie, a pracodawca może chcieć dopiero dać mi resztę wypłaty z następna wypłatą..

Powinieneś podejść do Finanzamt -u i poprosić o takie zaświadczenie od kiedy konkretnie jesteś na nowej klasie podatkowej. Z takim zaświadczeniem idź do pracodawcy i wyjaśnij całą sytuację. Jeżeli nie masz żadnego potwierdzenia że im te dokumenty dostarczyłeś mogą się zapierać że ich nie dostali... Dlatego też takie zaświadczenie może Ci się przydać.
A jesteś pewien że klasa podatkowa została już zmieniona? Radzę najpierw podejść do Finanzamt-u i zapytać czy u nich nie ma jakiś nieprawidłowości.
A jeżeli chodzi o wyrównanie... to może to nastąpić raczej w późniejszym terminie.

Ostatnia edycja:
Powrót