Pracodawca przelał za dużą kwotę komornikowi

• Autor wątku Autor wątku matysbest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matysbest

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Mam zajęcie komornicze(kredyt), niestety okazało się, że za miesiąc lipiec otrzymałem na konto tylko 1140 zł wypłaty, jak okazało się Pani księgowa omyłkowo przelała po prostu połowę wynagrodzenia mi, a drugą połowę komornikowi. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Dla mnie te 390 zł (bo przecież powinienem dostać najniższą krajową 1530 zł) to na prawdę bardzo dużo pieniędzy w obecnej bardzo kiepskiej sytuacji finansowej.

Proszę o pomoc

W tej sytuacji pracodawca powinien ci wypłacić wynagrodzenie we właściwej wysokości (po uwzględnieniu potrącenia), a ewentualną korekte zajęcia rozliczyć z komornikiem. Dlatego najlepiej bedzie jak poprosisz pracodawce żeby teraz wypłacił ci brakującą kwotę, jeśli się nie zgodzi to możesz złożyć pozew do sądu przeciwko pracodawcy.

wgc napisał:
a ewentualną korekte zajęcia rozliczyć z komornikiem
Na jakiej podstawie i w jaki sposób?
Komornik nie dokonuje potrącenia z wynagrodzenia tylko zajęcia wynagrodzenia, a potrącenia dokonuje pracodawca.
Komornik otrzymał pieniądze, pobrał koszty i przekazał resztę wierzycielowi. Wszystko zgodnie z przepisami.
Według mnie brak jest podstaw do żądania zwrotu pieniędzy zarówno od komornika jak i wierzyciela.

Powrót