Pracodawca - wypłata ekwiwalentu

• Autor wątku Autor wątku adam_adam_adam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam_adam_adam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień Dobry, mam następujący problem z byłym pracodawcą. Rozwiązaliśmy umowę o pracę o porozumienie stron, zarabiałem od ponad roku 5000zł netto do ręki, ostatni miesiąc przed wypowiedzeniem byłem na L4. Mam zaległy urlop z 2024roku 4h, z 2025 208h oraz obecny z 2026roku 52h - łącznie 264godzin. Pracodawca wyliczył, że powinienem otrzymać 6400zł ekwiwalentu, a to według mnie zdecydowanie za mało. Dodatkowym problem jest to, że umowa była na pełen etat, na świadectwie pracy w okresie 3 miesięcy 2020 (maj, czerwiec, lipiec) widnieje informacja, że byłem zatrudniony na 4/5 etatu, żadnego aneksu do umowy nie otrzymałem ani nic nie podpisywałem. Proszę o informacje.

kalkulator wylicza na 7 888,32 PLN brutto przy podstawie 5 tys. zł
Co do wyliczeń to możesz poprosić o wskazanie dokumentów i tego w jaki sposób to wyliczył
Wystąp o sprostowanie świadectwa pracy , a jak nie pomoże złóż skargę do PIP

Ale ja zarabialem 5000netto , do reki

aj .....:(
No to podaj podstawę do wyliczenia bo bez niej ani rusz
wynagrodzenie , premie regul. ,dodatki ,
aby otrzymać ponad 5 tys. na reke brutto musi być ~ 7000
przy takiej podstawie wychodzi ~ ponad 11 tys.
264h to 33 dni pracy - półtora miesiąca pracy

Ostatnia edycja:
Umowa o pracę, 1/1 etat. Dochód miesięczny 7000brutto.

Podstawa wymiaru świadczenia:
7 000,00 PLN
Liczba godzin urlopu:
264
Rok:
2026
Współczynnik urlopowy:
20,92
Wymiar czasu pracy:
1
Współczynnik proporcjonalny:
20,92
Obowiązująca norma dobowa:
8:00
Ekwiwalent:
11 043,12 PLN

Dobrze, a jeśli ostatni miesiąc przez zakończeniem współpracy byłem na L4 i dostawałem przez miesiąc 4000netto do ręki, to czy moze to mieć wpływ na wypłatę ekwiwalentu ?

Ekwiwalent oblicza sie jak urlop - jedyna różnica to współczynnik

Art. 172. Za czas urlopu pracownikowi przysługuje wynagrodzenie, jakie by otrzymał, gdyby w tym czasie pracował. Zmienne składniki wynagrodzenia mogą być obliczane na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z okresu 3 miesięcy poprzedzających miesiąc rozpoczęcia urlopu; w przypadkach znacznego wahania wysokości wynagrodzenia okres ten może być przedłużony do 12 miesięcy.

Obliczając ekwiwalent za urlop wypoczynkowy uwzględnia sie
1)składniki wynagrodzenia określone w stawce miesięcznej w stałej wysokości - z umowy
2)zmienne składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy nie dłuższe niż 1 miesiąc- nocne , nadgodziny, premie miesięczne - tu średnia z 3 m-cy
3) składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy dłuższe niż 1 miesiąc - np. premia roczna

Powrót