Pracodawca wysłał mnie na bezpłatny urlop

• Autor wątku Autor wątku slawekwwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawekwwo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy pracodawca w Irlandii ma prawo wysłać mnie na bezpłatny urlop tydzień przed moim planowanym i płatnym urlopem twierdząc ze jestem złym pracownikiem i wykonuje dobrze swoich obowiązków.Dodam ze nie jestem równo traktowany jak pozostali pracownicy, a zakład w którym pracuje nie ma dobrej opini.Pracuje prawie 5 lat i przez ten czas widzialem wiele, wiele przypadków dyskryminacji ucinania godzin czyli nie wypłacania prawidłowych wyplat. A bezpłatny urlop ma byc dla mnie karą. Za nie wykonywanie dobrze swoich obowiązków. Do tego zmusili mnie do podpisania tzw. Warning ostrzezenia. Mieszkam z żoną i dwójką dzieci żona pracuje na part Time i nie stać mnie na siedzenie w domu bo kokosów tam tez nie zarabiam a pracuje 6dni w tygodniu.Proszę pomoc.

slawekwwo napisał:
Czy pracodawca w Irlandii ma prawo wysłać mnie na bezpłatny urlop tydzień przed moim planowanym i płatnym urlopem twierdząc ze jestem złym pracownikiem i wykonuje dobrze swoich obowiązków.Dodam ze nie jestem równo traktowany jak pozostali pracownicy, a zakład w którym pracuje nie ma dobrej opini.Pracuje prawie 5 lat i przez ten czas widzialem wiele, wiele przypadków dyskryminacji ucinania godzin czyli nie wypłacania prawidłowych wyplat. A bezpłatny urlop ma byc dla mnie karą. Za nie wykonywanie dobrze swoich obowiązków. Do tego zmusili mnie do podpisania tzw. Warning ostrzezenia. Mieszkam z żoną i dwójką dzieci żona pracuje na part Time i nie stać mnie na siedzenie w domu bo kokosów tam tez nie zarabiam a pracuje 6dni w tygodniu.Proszę pomoc.

Czy ktoś miał podobny problem?

slawekwwo napisał:
Czy pracodawca w Irlandii ma prawo wysłać mnie na bezpłatny urlop tydzień przed moim planowanym i płatnym urlopem twierdząc ze jestem złym pracownikiem i wykonuje dobrze swoich obowiązków.Do tego zmusili mnie do podpisania tzw. Warning ostrzezenia.

Wg mnie pracodawca zawiesił Cię na tydzień w pracy na skutek ostrzeżenia, które podpisałeś. Czy to pierwsze ostrzeżenie? Nie musiałeś podpisywać tego kwitu, skoro się z nim nie zgadzasz.

slawekwwo napisał:
Dodam ze nie jestem równo traktowany jak pozostali pracownicy, a zakład w którym pracuje nie ma dobrej opini.Pracuje prawie 5 lat i przez ten czas widzialem wiele, wiele przypadków dyskryminacji ucinania godzin czyli nie wypłacania prawidłowych wyplat.

Dlaczego przez 5 lat nic z tym nie zrobiłeś, skoro masz dowody? Ostrzeżenie, zawieszenie, za chwilę mogą Cię dyscyplinarnie zwolnić (oby nie) i wtedy ani odprawy, ani referencji.

Działaj (pewnie już zacząłeś):
weź kontrakt, payslipy i uderz do:
Citizens Information
National Employment Rights Authority (NERA) - Workplace relations

Ewentualnie umów się z prawnikiem i przedstaw sprawę.

Powodzenia :)

Powrót