Pracodawca z UK zalega z wypłatami

• Autor wątku Autor wątku bnkHVYR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bnkHVYR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Sytuacja w której się znajduję:

Pracuję zdalnie, jako programista.

Kilka lat temu podpisałem umowę o pracę na czas nieokreślony z firmą, która jest polskim oddziałem zagranicznego przedsiębiorcy w KRS.

W KRS widnieje:
Sposób reprezentacji: KAŻDY CZŁONEK ZARZĄDU SAMODZIELNIE
Nazwa organu reprezentacji: ZARZĄD

Osoba która wtedy podpisała ze mną umowę jako przedstawiciel tej firmy (Polak) już nie pracuje w tej firmie oraz wypowiedziała przedstawicielstwo.

Nieoficjalnie dowiedziałem się, że biuro, które firma wynajmowała już nie należy do niej (skończyły się pieniądze na opłatę lokalu) więc pod adresem który widnieje w KRS nie ma już ani dokumentów, ani nikogo / niczego związanego z firmą.

Nieoficjalnie dowiedziałem się, że firma która zajmowała się księgowością firmy wypowiedziała jej umowę i nie ma już żadnych umocowań prawnych do występowania w imieniu firmy ani powiązań z tą firmą.

W KRS jest imię i nazwisko dyrektora spółki który jest Brytyjczykiem i przebywa w Londynie. Mam do niego kontakt i adres jego biura w Londynie. Niestety on nie odpisuje już na moje maile.

Ten dyrektor spółki od dłuższego czasu zalega z wypłatą. Jakie mam opcje jako pracownik (dalej zatrudniony na UOP w tej firmie), jakie kroki prawne mogę podjąć aby skłonić tego dyrektora do wypłacenia mi (i innym pracownikom) należnych wypłat?

Powrót