pracodawca - związkowiec

• Autor wątku Autor wątku jochanson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jochanson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
To nie jest pytanie teoretyczne!

Jaka może być podstawa prawna takiej oto sytuacji:
Do związków zawodowych należy kierownik samodzielnej jednostki organizacyjnej pewnego publicznego przedsiębiorstwa (czyli de facto dyrektor).

I odwrotnie postawione pytanie:
Czy w/w osoba może należeć do związków zawodowych?
Za cholerę nie mogę nigdzie znaleźć stosownych przepisów, a z ustawy o zz wynika, że ...może

A co ma do tego prawo gospodarcze?
O tym, kto może należeć do danego związku zawodowego (niezależnego, samorządnego) decyduje statut tego związku.
Wielu ministrów także jest członkami związku zawodowego. :) Prezydent Wałęsa był nie tylko członkiem, ale założycielem związku zawodowego :) Ja także byłem dyrektorem i jednym z założycieli związku zawodowego :).

Gdybym wiedział co ma do tego prawo gospodarcze – nie zadawałbym pytań na forum.
Dla mnie ta sytuacja to ewidentna sprzeczność interesów, czy byłeś CZYNNYM dyrektorem będąc CZYNNYM związkowcem?

Powtarzam jeszcze raz - odpowiedzi należy szukać w statucie tego związku zawodowego.

Prawo gospodarcze nie zajmuje się działalnością związków zawodowych.:)
[cytat:31v9six1]Regulamin działu
Tematyka zamieszczanych tu pytań może dotyczyć wszelkich prawnych aspektów działalności gospodarczej nieujętych w innych forach.[/cytat:31v9six1]

Ani ustawa o związkach, ani statut nie odpowiada na moje pytanie. Z art. 3 kodeksu pracy w związku z art. 38 kodeksu cywilnego wynika, że nie może.
Pomóż mi więc gdzie umieścić moje pytanie? Prawo pracy? Kodeks cywilny? Założyłem, że pracodawca-związkowiec to twór ograniczający swobodę gospodarcza – stąd mój pomysł, żeby umieścić to tu.

Powrót