Pracodawca zwolniony z Funduszu Pracy a prawo pracownika do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku edyta108
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edyta108

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Mam taki problem, byłam zatrudniona na umowę zlecenie przez osobę nie zatrudniającą innych pracowników. W związku z tym mój pracodawca nie miał obowiązku opłacania za mnie składki na Fundusz Pracy (art.2 ust. 1 pkt 25 ustawa o promocji zatrudnienia) Czy teraz mam prawo do zasiłku dla bezrobotnych? Dodam ze moja pensja była równa najniższej krajowej.

Szkoda ze nikt mi nie potrafi doradzić. Urząd Pracy odmówił mi prawa do zasiłku. Uważam ze bezpodstawnie, bo co mi niby do tego ze mój pracodawca ma jakieś ulgi. Taki to kraj...

UP miał podstawę nie przyznać zasiłku. Skoro nie były odprowadzane składki na FP, to zasiłek dla bezrobotnych nie przysługuje.

No niby teoretycznie tak. Tylko ze ja jako pracownik nawet o tym nie wiedziałam. Skoro nasze państwo zwalnia kogoś z płacenia tej składki, to nie powinno tym samym karać za to pracownika. Odwołuję się, ale pewnie niewiele to da

Dokładnie. Nic to nie da.

Jest to faktycznie krzywdzące w sytuacji kiedy ktoś traci pracę, ale na tą chwilę zgodne z prawem.

Jak przedstawia się możliwosc otrzymania zasiłku dla bezrobotnych u kobiety 56 letniej pracującej na umowę o pracę nieprzerwanie od wielu lat u tego samego pracodawcy . Pracodawca od roku nie opłaca składek FP tej osobie . Proszę o odp.

Myślę ze tak jak u mnie. Nie ma szans na zasiłek. Ja miałam nieopłacony FP tylko przez 18 dni, bo potem zmieniałam pracę. Te 18 dni zaważyło na wszystkim.

Pani Edyto .czy Pani też ma powyżej 55 lat ?

aaa nie zwróciłam uwagi. Nie, jestem młodsza. Nie wiem jak to jest po 55 roku. Chyba przysługuje wtedy zasiłek

Dzięki Mam nadzieję . Ale Pani wspołczuję .Mnie zawsze denerwuje fakt .że mały pracodawca nie musi dac odprawy .wczasow pod gruszą .....

Powrót