Pracowałem miesiąc bez umowy

• Autor wątku Autor wątku Tomek1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
Do wtorku 17,04,2007 pracowałem w firmie Interchem w Błoniu. Zatrudniłem się w niej 20,03,2007. Na rozmowie o pracę uzyskałem podstawowe informacje dotyczące warunków zatrudnienia (zarobki, zakres obowiązków). Zwolniłem się do pracy tutaj z innej firmy ponieważ ta oferta okazywała się dużo lepsza. Pracodawca w ciągu tygodnia powinien dać mi pisemną umowę o pracę. Z tygodnia na tydzień (pracowałem w Interchemie miesiąc) na moje pytanie odnośnie kiedy dostanę umowę o prace, dostawałem odpowiedź: nie wiadomo. Umowę dostałem 17.04.2007 czyli prawie miesiąc po przystąpieniu do pracy. Co więcej doszły do umowy nowe okoliczności. Warunkiem podpisania umowy okazało się podpisanie odpowiedzialności materialnej własnej jak i grupowej. Do tego odpowiedzialności te zostały podparte wekslem in blanco. O tym fakcie dowiedziłem się w dniu podpisania umowy. Umowa o odpowiedzialności grupowej dotyczy 50 osób pracujących na magazynie. Ja nie mam wpływu na to co się dzieje na magazynie. Mogę tylko kontrolować to co się dzieje na mojej zmianie a na dwóch pozostałych zmianach nie mam takiej możliwości. Odpowiedzialnośc grupową mieli podpisac tylko pracownicy magazynowi. Z biura nikt takiej umowy nie podpisał a te osoby także chodzą po magazynie i mogą z towarem robić co chcą. Oczywiste jest to, że w takich warunkach podpisanie odpowiedzialności materialnej grupowej oraz do tego weksla in blanco było by z mojej strony czystą głupotą. Więc tego nie zrobiłem. Pracodawca po miesiącu pracy gdy nie podpisałem odpowiedzialnoći materialnej zwolnił mnie z pracy. Tym samym podpisałem umowę o pracę z datą 17.04.2007 (pracę pojąłem 20.03.2007). Zostałem w tej chwili bez pracy. Czy i w jaki sposób mogę dochodzić swoich oraw w sądzie pracy i czy należy mi się jakieś odszkodowanie

[cytat:8oh45eqp]Pracodawca po miesiącu pracy gdy nie podpisałem odpowiedzialnoći materialnej zwolnił mnie z pracy. Tym samym podpisałem umowę o pracę z datą 17.04.2007 (pracę pojąłem 20.03.2007).[/cytat:8oh45eqp]
Nic z tego nie można zrozumieć.

[cytat:8oh45eqp]Pracodawca w ciągu tygodnia powinien dać mi pisemną umowę o pracę.[/cytat:8oh45eqp]
Nieprawda. "...Jeżeli umowa o pracę nie została zawarta z zachowaniem formy pisemnej, pracodawca powinien, najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy przez pracownika, potwierdzić na piśmie ustalenia co do stron umowy, rodzaju umowy oraz jej warunków...." - Art 29 § 2 kp
W ciągu 7 dni ma obowiązek poinformowania pracownika o normie czasu pracy, częstotliwości wypłat, wymiarze urlopu, regulaminie pracy. - Art. 29. § 3 i § 3[1] kp.

Sprawę należy zgłosić do PIP.

Właśnie o to chodzi, że nie miałem ustalonych żadnych warunków na piśmie. Pracowałem prawie miesiąc tak jakby na czarno.
Pracując od 20.03.2007 dopiero 17.04.2007 roku dostałem umowę a wraz z nią pojawiły się nowe okoliczności (podpisanie odpowiedzialności materialnej grupowej i weksla) o których wcześniej nie wiedziałem.
Co więcej mój pracodawca 17.04.2007 r. gdy nie podpisałem umowy na takich warunkach, wystawił mi notatkę służdową z datą 17.04.2007, z której wynika, że w wyniku nie podpisania umowy o odpowiedzialności materialnej i weksla nie dopuszcza mnie do pracy. To już jest tak jakby dowód na to, że przez cały okres pracy od 20.03 - 17.04 pracowałm nie wiedząc o tym, że musze takie rzaczy podpisywać.
Co mam z tym zrobić?

[cytat="Tomek1984"]
Co mam z tym zrobić?[/cytat]
Już na to odpowiedziałem - udać się do PIP. Adres można znaleźć po wklepaniu w wyszukiwarkę http://www.pip.gov.pl

Ok do PIP'u także sie udam.
Chodzi mi o to, że gdy nie podpisałem tej umowy o odpowiedzialności materialnej zostałem wyrzucony z pracy. Jednakże zdołałem jeszcze podpisać umowę o pracę z datą 17.04.2007 gdy została wystawiona 20.03.2007.
Chce się z tym udac do sadu pracy. Czy mam podstawy i na co mogę liczyć?

Na pewno nie, jeśli chodzi o sam fakt rozwiązania umowy - pracodawca ma prawo rozwiązać umowę z niepewnym pracownikiem (pracownik, który nie chce podpisać odpowiedzialności materialnej, jest dla pracodawcy niewątpliwie mało wiarygodny). Prawdopodobnie tak, jeśli chodzi o tryb rozwiązania umowy, ale nie napisałeś, jaki to tryb był, więc trudno cokolwiek sądzić na ten temat. Nie widzę możliwości, by niepodpisanie umowy w terminie mogło skutkować dla Ciebie odszkodowaniem, bo jaką szkodę z tego powodu poniosłeś? Najwyżej będzie skutkowało grzywną dla pracodawcy.

Czemu miałbym być niewiarygodnym pracownikiem skoro nie zgadzam sie na warunki, o których na rozmowie wstepnej nie było mowy.
Moja szkoda jest następująca:
Aby tu pracować zwolniłem się z innej pracy i teraz jestem bez środków do życia, ponieważ pracodawca zwolnił mnie bez wypowiedzenia ustalając warunki bez mojej wiedzy(choćby weksel in blanco), na które po miesiacu pracy(na czarno) nie chciałem się zgodzić. Jestem co prawda na umowie "na okres próbny" jednak nie złamałem prawa i okres wypowiedzenia mi się należy.
Prawdopodobnie pracodawca także nie opłacił mi ZUZu za marzec.

Jeśli rozwiązanie umowy nastąpiło bez wypowiedzenia i bez końca okresu, na który umowa była zawarta, lub umowa rzeczywiście nie została zgłoszona do ZUS, to sprawa może - i powinna - trafić do Sądu Pracy.

Pracodawca może chcieć podpisania umowy o odpowiedzialności materialnej w każdej chwili trwania umowy o pracę i nie ma znaczenia, czy była o tym mowa w momencie zawierania umowy o pracę. No, chyba że przy zawieraniu umowy o pracę byłoby wprost powiedziane: w trakcie trwania tej umowy nie zostanie podpisana przez pracownika odpowiedzialność materialna...

Powrót