Pracownik i kontraktor w Umbrella Company

• Autor wątku Autor wątku ozk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ozk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Mam pytanie:
Dostałam pracę jako kontraktor w UK, ale klient chciał koniecznie podpisać umowę z firmą z UK. Otóż, znalazłam umbrella company.
Moja umbrella company w UK proponuje zatrudnić mnie jako pracownika za najniższą krajową, a jednocześnie będę wystawiała im faktury na resztę kwoty, którą klient za moją pracę płaci.
Rozumiem, że to jest dla mnie wygodne, ponieważ nie będę musiała płacić dużego podatku w UK jako pracownik etatowy.
Aczkolwiek, zastanawiam się czy to napewno jest zgodne z prawem i nie mam żadnego ryzyka jeśli chodzi o Urząd Skarbowy w PL oraz UK?

Dzięki,
ozk

Nie do końca jasne jest:
czy wykonując "pracę" będziesz w Polsce czy w UK? klient znajduje się w UK czy tylko tam prowadzi firmę?

Zasady rozliczeń umprella company są dziwne- poszukaj innej lub lepiej załóż swoją spółkę LTD.

Co do drugiej opcji- założenia spółki LTD jeżeli jesteś w Polsce znajdziesz firmę która tym się zajmie i poprowadzi księgowość. By taką znaleźć poszukaj na google "https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=optymalizacja+koszt%C3%B3w+zus+ltd&ie=UTF-8&oe=UTF-8".

Uwaga: Skorzystaj wyłącznie z usługi księgowości i założenia spółki LTD- optymalizacja ZUS w ten sposób może być nielegalna! Wyjaśnij sytuację i powiedz że chcesz być rozliczany zgodnie przepisami jako rezydent kraju w którym mieszkasz (w szczególności jeśli mieszkasz w Polsce: nie możesz wtedy pałcić "ZUSu" w UK legalnie!)

Powrót