Pracownik ochrony sfałszowany identyfikator

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 901
Witam. Znajomy pracuje jako ochroniarz w małej firmie. Pojawiła się opcja pracy w bardziej wymagającym miejscu ale on nie ma żadnych uprawnień. Wtedy szef wystawił mu identyfikator na którym zawarte są nieprawdziwe dane n/t jago kwalifikacji. Czy coś mu grozi?

Moim zdaniem tak.
Posługuje się sfałszowanym dokumentem. Jeżeli udowodni kto to podrobił.
Jeżeli nie udowodni to będzie fałszowanie dokumentu i posługiwanie się nim

identyfikator czy legitymacja ?. Jaka nazwa jest na tym "kartoniku" ? Jaki kolor ma ten "kartonik" ? Plus minus jakiej jest wielkości i jakie dane się tam znajdują co do wykonywanej funkcji, stanowiska etc. ?

Co DOKŁADNIE rozumiesz że jest ochroniarzem tj ma wyrobienie odpowiednie kwalifikacje, czy jest tak używana nazwa tj do tych twoich słów "nie ma żadnych uprawnień" ?

Jest to żółta LEGITYMACJA KWALIFIKOWANEGO PRACOWNIKA OCHRONY FIZYCZNEJ nr. A...../01/2026 ze zdjęciem, imieniem i nazwiskiem, pieczątką firmy i podpisem osoby wystawiającej. Wielkości nie określę - mam tylko fotkę :)
Nie ma żadnych kwalifikacji i uprawnień. Ewentualnie jakieś przeszkolenie przez pracodawcę. Pracował w magazynach, teraz pracuje w muzeum. Firma, która go zatrudnia prawdopodobnie bankrutuje.

to co do tego, ale bazując na opisie
Rewe napisał:
... Czy coś mu grozi?
i mając na uwadze o co zapytałem, gdzie moje pytanie bazowało na tym:

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

.Gdzie może wejść to o czym wcześniej napisał victro.jan tj,

Art. 270. kk
§ 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

ale i może też pojawić się i takie coś co do "ochroniarza a tam np. "stanowisko", jednakże to będzie zależało od okoliczności ... ale gdybać, rzeźbić można, tylko w jakim celu ?

Art. 61. kw
§ 1. Kto przywłaszcza sobie stanowisko, tytuł lub stopień albo publicznie używa lub nosi odznaczenie, odznakę, strój lub mundur, do których nie ma prawa, podlega karze grzywny do 1000 złotych albo karze nagany

Jednakże !! to wszystko zależy już od tzw okoliczności faktycznych, ale najpierw ktoś musiałby zainicjować temat w kierunku o jaki pytasz i dopiero wtedy przeprowadzone postępowanie wykaże w takim lub innym kierunku.

Poszczególne pojęcia w 61 mają swoje "definicje".

Może wejść także i takie coś,

Art. 271. kk
§ 1. Funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mającej znaczenie prawne, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5

... ale ... jak wyżej.

Dlatego zapytałem na rodzaj "kartoniku" tj czy odpowiada temu z załącznika do rozp., a co tutaj wkleiłem, a co np warunkowałoby podjecie tematu w kierunku np tego podrobienia dokumentu... inne. Wszystko do czasu tj do kiedy nie wydarzy się coś negatywnego, a gdzie gość był tym "ochroniarzem" z nazwy, a nie z uprawnień. Wtedy będzie ....

Dziwne, bo w tych czasach wyrobienie uprawnień "ochroniarza", to nic większego.

A gdybyś chciał się bardziej wgłębić w tym ewentualnie szukać jakiś tzw kruczków, to m.in. ustawa o ochronie osób i mienia, rozp. Kursy, szkolenia są tak prowadzone że tylko naprawdę ktoś nie ogarniający by nie zdał.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Baaaaaardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Przekazuję zainteresowanej osobie. Pozdrawiam

Powrót