Pracownik pobił dozorcę

• Autor wątku Autor wątku rybek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rybek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam.
Mój ojciec prowadzi firmę zajmującą się m. in. remontami. Podczas wykonywania jednego z nich jego pracownik będący pod wpływem alkoholu pobił dozorcę. Sytuacja miała miejsce pod nieobecność ojca. Dozorca wezwał policję, ale ze wzgledu na dobre relacje z moim ojcem zrezygnował ze złożenia doniesienia. W wyniku pobicia doznał on niewielkich obrażeń: rozcięty lewy łuk brwiowy i podbite oko.

Małżonka poszkodowanego żąda od mojego ojca zrekompensowania wydatków na leki i na transport do szpitala (taksówką). Czy ma ona prawo domagać się od mojego ojca zwrócenia wydatków za leczenie i transport? Jakie konsekwencje prawne i finansowe mogą czekać mojego ojca w przypadku skierowania sprawy do sądu przez małżonkę poszkodowanego?

[cytat="rybek":fpdx9wdl]Jakie konsekwencje prawne i finansowe mogą czekać mojego ojca w przypadku skierowania sprawy do sądu przez małżonkę poszkodowanego?[/cytat:fpdx9wdl] przez małżonkę? a pokrzywdzony też chce sprawy sądowej? jeśli tak to jakiej karnej? cywilnej ?

Z tego co się dziś dowiedziałem to i pokrzywdzony również chce sprawy o zwrot kosztów leczenia. Sprawa cywilna.

no cóż pracodawca odpowiada za swojego pracownika przed klientami...

Powrót