pracuje dla dwoch pracodawcow i nikt nie placi za mnie podatku.

• Autor wątku Autor wątku Adrianna30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrianna30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Pracuje u dwoch roznych pracodawcow i nie moge sie od zadnego z nich dowiedziec dlaczego nikt nie placi za mnie podatkow. w pierwszej pracy zarabiam 500£ w drugiej pracy zarabiam 540£ . nie jestem zarejestrowana jako self employed i nikt nawet z pracodawcow nie potrafil mi tego zaproponowac. obydwoje mowia ze to nie moj problem , zebym sie o podatki nie zamartwiala. owszem jest granica do ktorej sie nie placi podatku (tax code647L) i w obu pracach jej nie przekraczam- ale co jesli te dwie wyplaty sie sumuja? czy wogole sie sumuja? i kto powinien zaplacic za mnie ten podatek ja czy moj pracodawca jesli aktualnie nie jestem na samozatrudnieniu? i ktory pracodawca jesli jest ich dwoch? chyba pogubilam sie znowu w zyciu. nie chce miec problemow prawnych . pomozcie. pozdrawiam.

czy ktorys z pracodawcow wie,ze masz 2 prace?

Tak poimformowalam obydwoch i wciaz zaden nie widzi problemu.

jeden z pracodawcow powinien zglosic do IR fakt, ze jest to Twoja druga praca wowczas dostaniesz inny tax code i bedzie odprowadzal za Ciebie podatek - przekroczylas kwote wolna od podatku.

Czyli dobrze myslalam ze przekroczylam kwote wolna od podatku. Co mam zrobic jesli pracodawca jest gluchy na moje prosby o placenie podatku? I jakie ja moge poniesc konsekwencje z tego tytulu ze nikt nie placil za mnie podatku?? przypominam nie jestem na samozatrudnieniu.

prawo nie stoi za pracownikiem w Anglii. pracodawca jest gora. przyszlo mi do placenia 1200 funtow podatku, i nic sie nie da zrobic pracodawca zwonil mnie z pracy i tym sposobem uniknal placenia za mnie tego podatku. nie placili minimalnej stawki za co odpowiedni urzad NMW sprawdzal ich- wszystko okazalo sie wporzadku. nie ma sprawiedliwosci. informujcie sie !!! nie dajcie sie oglupic tak jak ja pomimo iz chodzilam i pytalam !!! dbajcie o siebie w tym kraju niewolnikow. :rolleyes:

popros jednogo pracodawce - tego ktory wyplaca mniej - o kod BR - jemu i tak wszystko jedno. a fakt ze nie pobieraja podatku wynika z kalendarza - PAYE jest tak skonstruowany ze stara sie wyliczyc Twoja laczna wyplate na dzien 05/04 kazdego roku - jesli jest ona nizsza niz prog podatkowy system nie pobiera podatku. tzn jesli zarabia 500 * 12 = 6000 czyli ponizej progu.

Poniewaz jednak masz dwie prace przekorczysz prog podatkowy i bedziesz musiala zaplacic HMRC. Wszystko im wyjdzie jak na dloni poniewaz wlasnie polaczyli systemy komputerowe - stad masa wezwan do zaplaty zaleglego podatku.

ok. jeden z moich pracodawcow ma kod BR. i ten o to pracodawca nie daje mi payslipow. jak zmusic pracodawce do tego zeby je dal.???? czy jest jakis sposob na to? bo boje sie ze nie placi mi podatkow, bo pracuje bez umowy i znowu dostaje pieniadze na reke cashem................................................... masakra. wiem powinnam szukac innej pracy.

Zmusic bedzie ciezko. Mozesz poprosci zeby Ci dal ale nie bardzo widze mozliwosc zmuszenia.
Ponadto pamietaj ze jest recesja I bezrobocie-walka o kawalek papieru moze nie miec sensu, w koncu pensje dostajesz. Na pracodawcy a nie pracowniku ciazy obowiazek naliczania I odprowadzania PAYE I NIC.

Dowiesz sie co I jak pomiedzy 5/04 a 19/05 bo wtedy pracodawcy maja obowiazek dac pracownikom P60

Pozdrawiam

no tak. wiem ze bedzie ciezko. ale ja poprostu boje sie ze bedzie mi znow ciezko miedzy 5/04 a 19/05 jak znow bede musiala wywalic 1200 funtow bo znow pracodawca mnie oszukal bo znow nie mialam dowodow na to ze nie dostawalaam na reke kwoty juz po odliczeniu podatku. i ze znowu caly rok pracowalam ciezko za 3,50 funtow na godzine!!! bezsensu. kraj niewolnikow i tyle. pracownik nie ma zadnych praw. bezsensu!!!

Ciekawe teorie. A jesli ci sie w "kraju niwolnikow" nie podoba zawsze mozesz wrocic. Do Polski-nic prostszego lub jechac do innego kraju UE.

dziekuje za pomoc w zakresie prawa. NIC mi nikt nie pomogl. dziekuje.

wiem ze jest takie prawo iz jesli twoje zarobki z 1ej pracy nie przekraczaja jakiejs tam minimalnej granicy to podatku nie placisz ,a druga tez masz malo platna wiec nie powinna byc problemu gdyz masz za niskie dochody na obu stanowiskach a one sie wyrownuja w tym ze nie masz np 13 pensji ,ktora otrzymuje np ja ,sprawadz wszystko dokladnie sie dowiesz bedziesz rozliczac w tym roku

Powrót