Pracuję w niemczech, mieszkam w polsce, czy muszę się gdzieś rejestrować

• Autor wątku Autor wątku medievil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

medievil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam,

Posiadam własną działalność gospodarczą na terenie Polski, lecz od kilku miesięcy pracuję na umowę o pracę na terenie Niemiec (do końca grudnia).

ZUS wymagał ode mnie po pewnym czasie dokumentów potwierdzających moje zatrudnienie gdyż składki ZUS'owskie (złodziejskie) postanowiłem odprowadzać w Niemczech póki trwa jeszcze moja umowa o pracę. Wszystko dostarczyłem, każdy dokument, który ode mnie chcieli. Teraz wymyślają aby przedstawić im tam moje zameldowanie.

Sytuacja wygląda tak iż firma w której pracuję, wynajmuje nam mieszkania tuż przy granicy w Polsce, pracę wykonujemy po stronie niemieckiej.

Czy ZUS ma prawo żądać ode mnie takiego meldunku, jeśli tak/nie to czy mógłby ktoś mi wskazać taki zapis w prawie unijnym iż muszę posiadać zameldowanie by wykonywać tam pracę?

ZUS wymagał ode mnie po pewnym czasie dokumentów potwierdzających moje zatrudnienie gdyż składki ZUS'owskie (złodziejskie) postanowiłem odprowadzać w Niemczech póki trwa jeszcze moja umowa o pracę.
Ile odprowadzasz w Niemczech na ubezpieczenie ???

nie znam konkretnej kwoty, robi to za mnie pracodawca, jest to ok 200zł

To sie ciesz, bo jak bys musial placic te skladki w Niemczech, to one by byly o wiele wyzsze.

Poza tym jestes tzw. pracownikiem transgranicznym (Grenzgänger), wrzuc to haslo do googla, to ci wypluje duzo szczegolowych informacji na ten temat.

Tu nie ma w wielu przypadkach wyboru, tylko wszystko jest okreslone przepisami unijnymi.

Powrót