Praktyki stosowane przez Ultimo

• Autor wątku Autor wątku Celsius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Celsius

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
W dniu dzisiejszym przedstawicielka Ultimo skontaktowała się telefonicznie z pracodawcą mojej małżonki informując ją o fakcie istnienia zadłużenia.Nie wiem jakim sposobem dotarła do danych z numerem telefonu, ale fakt pozostaje faktem.Nadmieniam również, iż do chwili obecnej pomimo różnych metod stosowanych przez ową firmę(od nękań telefonicznych poprzez korespondencję, aż po grożenie firmą detektywistyczną) nie skontaktowaliśmy się z nią.
Czy postępowanie w/w przedstawicielki jest zgodne z obowiązującą literą prawa?

"Na granicy prawa" - są to typowe działania windykacyjne.

marcel20 napisał:

Hmm, a czy firma windykacyjna, ma prawo informować osobę trzecią (w tym przypadku pracodawce) o istniejącym zadłużeniu?
Czy nie jest to naruszenie dóbr osobistych?

marcel20 napisał:

Naprawdę nie wiem co zamierza uzyskać w ten sposób przedstawicielka Ultimo, przedstawiając się jako pracownik kancelarii prawniczej(wiem, że tak nie jest). Zastanawia mnie czy aby czasem owe "działanie na granicy prawa" nie wypełnia już znamion popełnienia przestępstwa w myśl art. 212. § 1,2 ?

Do czego zmierzasz ?:) Masz pełne prawo zgłosić podejrzenie przestępstwa na policję lub do prokuratury. Takie prawo daje Tobie konstutycja RP. To czy którakolwiek z w/w instytucji się tym zajmie zależy od nich samych.

marcel20 napisał:
Do czego zmierzasz ?:) Masz pełne prawo zgłosić podejrzenie przestępstwa na policję lub do prokuratury. Takie prawo daje Tobie konstutycja RP. To czy którakolwiek z w/w instytucji się tym zajmie zależy od nich samych.

Wracając do mojego poprzedniego postu, powiadomienie pracodawcy mojej małżonki o zadłużeniu(prawdopodobnie dawno już przedawnionym) niczego przecież nie wnosi do sprawy gdyż nie sprawi zajęcia części poborów.
Tak więc stosowanie takich praktyk może mieć tylko jedno na celu, a mianowicie to o czym mówi art.212.
Chyba, że się mylę?

Powrót