Pralka - odrzucona reklamacja

• Autor wątku Autor wątku lcu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lcu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Pod koniec lutego br. zakupiłam pralkę *** do nowego domu. Pralka od lutego stała oryginalnie zapakowana, przy odbiorze sprawdziliśmy z mężem opakowanie -wszystko wyglądało ok (steropian cały, folia ok). Pralka stała w bezpiecznym miejscu, bez dostępu kogokolwiek. Rozpakowaliśmy ją teraz, 05.09. chcąć postawić ją w miejscu docelowym. Niestety, okazało się, że pralka ma wgniecenie na obudowie, czego nie można było zauważyć bez całkowitego rozpakowania jej. Zgłosiłam dzisiaj reklamację do sklepu (duża sieć ogólnopolska), ale napisali, że:
"z przykrością informuję, że na podstawie otrzymanej dokumentacji oraz weryfikacji wszelkich dostępnych informacji, zgłaszana wada została zakwalifikowana jako uszkodzenie.
Od 2021-02-15 sprzedawca nie jest w stanie zweryfikować co działo się z zakupionym urządzeniem.
Według regulaminu sklepu uszkodzenia w dostawie należy zgłosić niezwłocznie po otrzymaniu produktu.
Wyjaśniam, że uszkodzenia tego typu spowodowane są czynnikami zewnętrznymi, za które sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności.

W związku z powyższym reklamacja nie może zostać uznana."

Czy mogę domagać się wymiany sprzętu lub chociaż wymiany tej przedniej blachy, bo nowa pralka, a wygląda to okropnie...
Art. 5562 k.c. stanowi, że jeżeli kupującym jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego."

Czy wówczas też mogą odrzucić reklamację?
Może miał ktoś podobny przypadek.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
lcu napisał:
Może miał ktoś podobny przypadek.
Tak, podobnych tematów są wręcz tysiące.
lcu napisał:
Czy wówczas też mogą odrzucić reklamację?
Oczywiście. Reasumując, wyciągnij wnioski na przyszłość, przesyłkę sprawdzaj przed odbiorem, lub po odbiorze jednak w obecności kuriera. W innym przypadku praktycznie zamykasz sobie drogę do skutecznej reklamacji.

Po takim czasie nic nie ugrasz
a co do pralki to jedynie pozostaje zamówienie nowej blachy w serwisie. zawsze mniej niż cała pralka.

Powrót